Medicul Elena Copaciu, despre scandalul dispozitive electronice de fumat/vaping: „„Ce pot spune este că studiile experimentale pentru o afectare pulmonară extrem de gravă- ARDS( acute respiratory distress syndrome)- o boală asemănătoare bolii membranelor hialine la nou născut cu plămâni insuficient maturați, se fac pe animale ( iepuri) la care se pulverizează …”

Scandal uriaș în Statele Unite după ce 3 persoane au murit și 450 s-au îmbolnăvit după ce au folosit dispozitive electronice de fumat/vaping.

Țigările electronice expun utilizatorii la „multe substanțe diferite despre care avem puține informații în ce privește efectele negative – inclusiv arome, nicotină, derivați de canabis și solvenți.” anunță RFI. 

Elena Copaciu: „CDC( Center for Disease Control) cere oprirea folosirii de dispozitive electronice de fumat/vaping până la clarificarea epidemiei actuale- cf JAMA și Wall Street Journal!

Medicul Elena Copaciu, despre scandalul dispozitive electronice de fumat/vaping: „„Ce pot spune este că studiile experimentale pentru o afectare pulmonară extrem de gravă- ARDS( acute respiratory distress syndrome)- o boală asemănătoare bolii membranelor hialine la nou născut cu plămâni insuficient maturați, se fac pe animale ( iepuri) la care se pulverizează ...” 1

Autoritățile din SUA cer să se renunțe la e-țigarete și orice formă de vaping până la clarificarea situației actuale, considerată epidemie- 3 decese și peste 450 de persoane cu afectare pulmonară severă după inhalarea de marijuana și/sau nicotină cu astfel de dispozitive de vaporizare. Până acum pare că e vorba de substanțe toxice rezultate din vaporizare, dintre care deja incriminată este o formă de vitamina E uleioasă din compoziția unora dintre produșii inhalați, dar care nu ar explica toate cazurile.

Ca medic reanimator, ce pot spune este că studiile experimentale pentru o afectare pulmonară extrem de gravă- ARDS( acute respiratory distress syndrome)- o boală asemănătoare bolii membranelor hialine la nou născut cu plămâni insuficient maturați, se fac pe animale ( iepuri) la care se pulverizează substanțe uleioase în căile aeriene! ARDS dă insuficiență respiratorie severă, care, uneori nu poate fi controlată nici cu aparate sofisticate de suport de funcții vitale și impun recurgerea la plămân artificial. Cele 3 decese post vaping din SUA pare că au fost prin ARDS…”

Dr. Brian King, de la biroul CDC privind fumatul și sănătatea, a avertizat: “Știm că e-țigările nu emit un aerosol inofensiv”, a spus el. “Există o varietate de ingrediente dăunătoare identificate, inclusiv lucruri precum particulele ultrafine, metale grele precum plumbul și substanțe chimice care duc la cancer”, a spus el, împreună cu diacetilul – o subtanță folosită de regulă pentru a da arome mâncării, pe care o face mai cremoasă și mai plăcută. Diacetilul se găsește de regulă în aromele lichide pentru țigara electronică și se pare că a fost legat de îmbolnăvirea căilor respiratorii.