Medicul Adrian Wiener: „Jurnal de front. – 115 români mor ZILNIC din cauza bolilor asociate fumatului/ 1 din 4 peste români fumează. 5 milioane și jumătate de persoane cu vârsta peste 15 ani/ Comparativ cu 2011 …”

Potrivit unui studiu privind consumul de tutun din România, realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, peste 5 milioane şi jumătate de români, care au peste 15 ani, îşi cumpără ţigări şi foarte puţini au încercat să renunţe la acest viciu.

În 2018 fumau ţigări clasice, electronice ori dispozitive de încălzit tutunul 5,63 de milioane de români de peste 15 ani. Asta înseamnă 30,7% din populaţia ţării.

Cifra este cu 14 procente mai mare faţă de anul 2011, când fumau 26,8% dintre români. Mai îngrijorător de atât este că a crescut cu aproape 50% numărul tinerilor între 15-24 de ani care fumează, de la 22,6% în 2011, la 33,5% în 2018, informează stirileprotv.ro.

Medicul Adrian Wiener: „Jurnal de front. - 115 români mor ZILNIC din cauza bolilor asociate fumatului/ 1 din 4 peste români fumează. 5 milioane și jumătate de persoane cu vârsta peste 15 ani/ Comparativ cu 2011 ...” 1

Medicul Adrian Wiener a scris pe Facebook: „JURNAL DE FRONT.

– 1 din 4 peste români fumează. 5 milioane și jumătate de persoane cu vârsta peste 15 ani.
– 115 români mor ZILNIC din cauza bolilor asociate fumatului. 1 din 2 fumători moare prematur, viața fumătorului fiind în medie cu 10 ani mai scurtă.
– Comparativ cu 2011 prevalența fumatului a crescut cu peste 15%, cea mai mare creștere fiind pe segmentul 15-24 de ani unde creșterea este de peste 50%; suntem în fața unei ‚catastrofe morale’
– de altfel adolescenții și tinerii până în 25 ani sunt ținta acțiunilor de publicitare și promovare a ”noilor” produse care oferă nicotină și induc dependența – țigaretele electronice și cele ”încălzite”!

Așadar, fiind în fața unei ‚catastrofe morale’, ca decidenți, ne-am asumat inițierea și promovarea unei legi care să actualizeze reglementările în Combaterea și Controlul consumului de tutun. Consider că este un imperativ.

– Legea actualizează definiția fumatului introducând definirea comportamentului de a fuma și extinzând ‘fumatul’ și la produsele electronice cu tutun încălzit sau cele de vapat (heated tobacco products – HTP și electronic nicotine delivery systems, e-cigarettes – ENDS).
– Legea nu intereferă în niciun fel cu Directiva Europeană pentru tutun din 2014, directivă care oricum reprezintă cadrul general minimal de reglementare. Statele membre pot introduce măsuri suplimentare sau complementare în măsura în care este vizată sănătatea publică.

– Legea limitează reclama și promovarea produselor din tutun sau a celor similare la magazine unde au acces doar fumătorii – tutungerii: decuplarea reclamei și promovării de fluxul comercial general. Țigările vor putea fi vândute în continuare în aceleași locuri în care se vând și astăzi dar fără publicitate sau expunere; doar cutiile luminoase, dispozitivele de amenajare, adică doar beneficiile materiale legate de depozitarea țigărilor vor dispare. Acestea se vor regăsi doar în tutungerii!. Se va interzice doar promovarea sponsorizării de către industria tutunului NU sponsorizarea în sine; sponsorizarea este permisă atâta timp cât nu conduce la stimularea consumului de tutun sau produse conexe/similare (ex. – banere cu ‘by IQOS’). E în linie cu OMS și Banca Mondială– scăderea dependenței activităților sociale, culturale de această industrie. În fapt sponsorizăriile acordate de către industria tutunului sunt reclamă mascată.

– legea nu introduce obligații referitoare la aranjarea produselor din tutun. Deci, proprietarul magazinului are posibilitatea de a lăsa pachetele în același loc/ raft/ dulap în care sunt și acum, cu diferența că va trebui să îndepărteze reclama și să acopere pachetele.

– Măsurile nu sunt empirice ci validate – măsuri similare/identice au scăzut cu 1,5 milioane numărul fumătorilor din Franța; cancelarul Angela Merkel și-a asumat ferm ca pînă la sfârșitul anului să interzica reclama-promovarea produselor din tutun în Germania.

Comisia de Sănătate – raport favorabil 9 voturi la 1.

Comisia de Cultură și Media – raport de respingere 4 voturi la 3. Președintele Romașcanu susține că sponsorizările industriei tutunului țin în viață fenomenul cultural; în realitate JTI a sponsorizat toate evenimentele culturale din România cu 3 milioane de euro în 10 ani la un profit operațional de zeci de miliarde de euro cu costuri medicale și nemedicale incalculabile. Romașcanu efectiv pune presiune pe membri PSD ai comsiei astfel că o colegă Senator care în comisia de Sănătate a votat pentru lege aici votează împotrivă.

Comisia de Buget Președintele Arcaș susține că legea va avea impact negativ uriaș pe buget; îi explic că dimpotrivă – se introduc la accizare și țigarile destinate fumatului încălzit și celor rulate și chiar dispozitivelor electronice cu ulei – impactul va fi pozitiv; cu atît mai mult cu cât vor scădea cheltuielile medicale. Ministerul Finanțelor reprezentat de secretar de stat susține că nu poate estima. Îi spun că se introduc la accizare normală încă trei categorii de produse – cum ar putea fi negativ? Eventual doar prin scăderea consumului de tutun al populației ceea ce ne dorim cu toții nu?

Ei bine nu… Bugetul de stat este dependent de nicotină. Statul român, prin reprezentanții lui dorește ca românii să fumeze cît mai mult, în număr cît mai mare; ca să avem sponsorizări din mărunțișul industriei și bani din accize. Asta e concluzia zilei, recunosc surprinzătoare încă, pentru mine. În aceeași comisie liberalii se abțin. Motivul – ‘domeniul e deja suprareglementat’.

Am ieșit din Parlament să îmi cumpăr lămâi. Măine – Comisia Economică. Anticipez – ‘dăm peste cap economia’ dacă ne protejăm copii de dependență și boală; nu merită. Ah, da ‘și oricum e suprareglementat domeniul’.”