Eugen: „O persoană apropiată a fost confirmată cu virus West Nile, luat prin înțepătură de țânțar…În urma acestei întâmplări s-a ajuns la o encefalită extrem de gravă, care a necesitat un tratament dur, cu vreo 5-6 zile de coșmar, în care nu am știut la ce să ne așteptăm. În cele din urmă…”

(Last Updated On: September 2, 2019)

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, începând cu data de 3 iunie, numărul persoanelor infectate cu virusul West Nile în România a ajuns la 11 persoane, iar două persoane au decedat.

Cazurile au fost înregistrate în județele Galaţi (3 cazuri), Călăraşi (2 cazuri) și câte un caz în Buzău, Dolj, Iaşi și Tulcea. În București au fost în registrate două cazuri, informează digi24.ro.

Eugen: „O persoană apropiată a fost confirmată cu virus West Nile, luat prin înțepătură de țânțar...În urma acestei întâmplări s-a ajuns la o encefalită extrem de gravă, care a necesitat un tratament dur, cu vreo 5-6 zile de coșmar, în care nu am știut la ce să ne așteptăm.  În cele din urmă...” 1

Eugen Erhan a scris pe Facebook: „O posibila alertă: O persoană apropiată a fost confirmată cu virus West Nile, luat prin înțepătură de țânțar, în zona Cișmigiu.

În urma acestei întâmplări s-a ajuns la o encefalită extrem de gravă, care a necesitat un tratament dur, cu vreo 5-6 zile de coșmar, în care nu am știut la ce să ne așteptăm.

În cele din urmă, tratamentul a funcționat, datorită medicilor și personalului de la Universitar, care mie mi s-au părut deosebit de atenți, implicați și pregătiți. Acum pacientul pare a se afla în afara oricărui pericol.

Nu o să dau public alte detalii despre pacient.

Din ce înțeleg, nu este încă raportat vreun focar de West Nile în București, dar pe de altă parte sistemul sanitar din RO nu e notoriu pentru graba de a raporta probleme. Mi-a zis cineva de la ECDC (Stockholm) că ar fi existat un mic val de cazuri noi în București săptămâna trecută, dar încă nu am văzut date oficiale. Revin când/dacă apar.

EDIT: Am găsit. Sunt 5 cazuri noi raportate săptămâna trecută:

Disclaimer: nu-s medic/epidemiolog/altceva, deci luați cu grăunte de sare părerile mele despre gradul de risc.

De ce scriu asta: dacă stați în zona Cișmigiu, sau în alte zone cu mulți țânțari, aveți grijă mare. Plase la geam și spray-uri.”

Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă/ în jurul locuinţei, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecţie la ferestre), să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer