(Last Updated On: September 12, 2019)

Daniel Dumitru Chirilă a fost nominalizat de premierul Viorica Dăncilă la Ministerul Afacerilor Interne. Decizia primului ministru a declanșat un val de reacții în interiorul sistemului din care provine, dar și în culisele politice.

Chirilă este fost ofițer al celebrului serviciu secret al MAI, supranumit ”Doi și-un sfert”, bun prieten al fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea. Acesta a încercat să îl numească pe Chirilă în fruntea DGIPI și în 2012, când Dragnea a ocupat pentru câteva zile funcția de ministru de Interne, demisionând după ce nu a reușit să își impună omul dorit la șefia controversatului serviciu secret, scrie digi24.ro.

Cum a ajuns prietenul lui Liviu Dragnea, pensionar la 41 de ani cu 7.500 lei lunar, să fie propunerea Vioricăi Dăncilă pentru MAI 1

Surse din conducerea PSD susțin că Dragnea a încercat să îl impună pe Chirilă la șefia DIPI și anul acesta, înainte de condamnarea sa, însă Carmen Dan a fost reticentă, din cauza reacțiilor provocate de această intenție.

Sursele citate au explicat că de data aceasta el a fost propulsat pe lista de miniștri trimiși pentru aprobare la Palatul Cotroceni de grupul de influență din jurul Vioricăi Dăncilă, din care face parte și omul de afaceri Ică Voinea, extrem de influent la vârful partidului și al Guvernului. Promovarea acestuia s-a făcut în ciuda unor avertismente primite de premier în legătură cu numele controversat al lui Chirilă, dar și a lipsei de șanse să fie aprobat de Klaus Iohannis.

Daniel Dumitru Chirilă este colonel în rezervă, are 41 de ani, s-a pensionat la 39 de ani din MAI, unde a activat la DIPI, și, conform declarației de avere, are o pensie lunară de 7600 de lei.

Mircea Marian a scris pe Facebook: „ Cred că ceva e totuși în neordine cu țara asta când un fost subofițer de miliție, ajuns ofițer, se pensionează la 39 de ani cu 7500 de lei pe lună, iar mama, fostă profesoară de română, are, la 80 de ani, după vreo 35-40 de ani de muncă, ceva peste 2000 de lei pe lună.
Îmi pare că valorile sunt nițel inversate…”