Blat Iohannis-Viorica? Miron Damian: „O fi blat, sau poate că ambele părți se cred mai dăștepte decât sunt….Dacă președintele Iohannis i-ar fi numit miniștrii pe 30 august, dna Dăncilă ar fi rămas acum cam cu 3 săptămâni la dispoziție. Cum n-au fost numiți și președintele încă așteaptă să vadă decizia publicată, PSD poate spune cu temei că vine în fața parlamentului când vrea”

(Last Updated On: September 19, 2019)

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă sunt acuzați de blat electoral prin scandalul numirilor în Guvern. Dacă Iohannis numea miniștrii interimar, Viorica avea 45 de zile să meargă în Parlament. Însă Iohannis a refuzat, astfel că cele 45 de zile vor curge de la data semnării. Iohannis i-a oferit o altă șansă de guvernare Vioricăi Dăncilă, deja de 3 săptămâni.

Miron Damian: „O fi blat, sau poate că ambele părți se cred mai dăștepte decât sunt.
Dna Dăncilă, de exemplu, ar fi putut să se plângă la CCR doar de refuzul vacantării posturilor ministeriale și numirii interimarilor. A vrut însă să bage și remanierea la pachet, rezultatul fiind că a smuls o remiză din ghearele victoriei: judecătorii au refuzat să-i găsească culpă aici președintelui, și (presupun) că au confirmat poziția acestuia: remanierea se va face după vot în parlament.

Blat Iohannis-Viorica? Miron Damian: „O fi blat, sau poate că ambele părți se cred mai dăștepte decât sunt....Dacă președintele Iohannis i-ar fi numit miniștrii pe 30 august, dna Dăncilă ar fi rămas acum cam cu 3 săptămâni la dispoziție. Cum n-au fost numiți și președintele încă așteaptă să vadă decizia publicată, PSD poate spune cu temei că vine în fața parlamentului când vrea” 1

Dar și președintele Iohannis ar fi putut să numească interimari în locul miniștrilor ALDE. Nu e vorba doar că ar fi dezamorsat una din chestiunile unde a fost găsit în culpă. Dar, speculez, dacă sursele au dreptate și CCR îi va cere premierului să vină în parlament, sunt șanse mari ca să pomenească și de un termen, pentru că e în constituție, interimarii pot fi numiți pe durată de cel mult 45 de zile.

Dacă președintele i-ar fi numit pe 30 august, dna Dăncilă ar fi rămas acum cam cu 3 săptămâni la dispoziție. Cum n-au fost numiți și președintele încă așteaptă să vadă decizia publicată, PSD poate spune cu temei că vine în fața parlamentului când vrea”.

Dan Barna: „Deciziile de azi ale Curții Constituționale arată că, pentru soluționarea crizei politice, nu există alte soluții decât plecarea guvernului și organizarea de alegeri anticipate.

Faptul că doamna Dăncilă a amânat la nesfârșit prezentarea în Parlament, așteptând să fie obligată de o decizie a Curții, e rușinos pentru PSD și dăunător pentru țară.

Pe de altă parte, decizia care silește președintele să numească miniștri interimari ne arată că tot ce a obținut până acum domnul Iohannis nu a fost decât o amânare, care n-a ajutat la nimic. O serie lungă de amânări nu e o rezolvare a crizei. E doar un pas în lateral.

Partidele de opoziție trebuie să facă repede primul pas – depunerea moțiunii de cenzură. Fac și pe această cale un apel. Acest guvern trebuie să plece, această criză trebuie să înceteze”.

Andrei Lupu: „Decizia Curții Constituționale privitoare la conflictul dintre presedinte si premier pune capăt unui război creat artificial, de ochii alegătorilor, între palate.

Pentru PLUS, soluția pentru legitimarea oricărui guvern este recursul la Parlament, iar Viorica Dăncilă trebuie să demonstreze dacă mai are sau nu o majoritate parlamentară care să o susțină.

În cazul în care o astfel de majoritate nu există, toți parlamentarii opoziției trebuie să răspundă apelului lansat de PLUS și USR pentru organizarea alegerilor anticipate. Nu ne permitem să rămânem blocați într-o criză politică timp de un an doar de teama unor parlamentari de a-și pierde funcțiile și pensiile speciale”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri după-amiază, după decizia CCR prin care este admis parțial conflictul constituțional dintre președinte și premier, că aceasta „nu schimbă cu nimic situația politică în care se află Guvernul României de 3 săptămâni”, anunță Digi 24. În plus, șeful statului remarcă faptul că CCR a decis că premierul Viorica Dăncilă trebuie să meargă în Parlament pentru a primi votul de încredere, doarece s-a schimbat compoziția Executivului.