(Last Updated On: September 18, 2019)

PSD putea rămâne în istorie ca partidul care reîntoarce românii în țară. A ales să rămână în istorie ca partidul care apără infractorii. Alegerea lor.

După un exod care ne-a dat fiori, cel al zecilor de mii de asistenţi care au plecat să profeseze în străinătate, lucrurile se reîntorc pe făgaşul normal.

Cadrele sanitare revin în ţară, în spitalele de stat. De pildă, la un concurs organizat marți, la “Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi”, pe 50 de locuri s-au înscris aproape 300 de candidaţi, întorşi inclusiv din vest. Oamenii sunt atraşi în principal de salarii, care pot ajunge la 8.00 de lei, lunar, anunță Stirile Pro Tv.

A facut și PSD un lucru bun. Cadrele medicale revin în România, atrase de salariile mărite. Cât câștigă un asistent debutant 1

Şefii Institutului de Psihiatrie “Socola” din Iaşi vor să angajeze 50 de asistenţi medicali – cărora le promit salarii care încep de la 4.000 lei, dar care se pot dubla – cu tot cu sporuri.

Atraşi de ofertă, 280 de români s-au înscris la concursul pentru ocuparea posturilor. Printre ei, am întâlnit-o pe Mihaela. A fost 6 ani asistent medical la un serviciu de ambulanţă în Italia. Banii pe care i-ar putea câştiga la Institutul din Iaşi şi faptul că poate fi aproape de copii au determinat-o să îşi încerce norocul.

“De ce v-aţi întors?
Pentru familie.
E un motiv că au mai crescut salariile?
Este şi acesta un motiv.”

Gabriel Obadă, asistent medical: “Piaţa muncii în vestul Europei s-a cam închis. În Anglia nu se mai primesc asistenţi medicali şi medici decât cu un test în limba engleză la un nivel destul de înalt.”

Resprezentantii Ordinului Asistenţilor confirmă că în ultima perioadă tot mai mulţi dintre asistenţii medicali plecaţi în alte ţări vor să se întoarcă acasă. De altfel, pe mulţi îi găsim deja în spectiile de terapie intensivă, nefrologie şi chirurgie – unde, la final de lună – când scad cheltuielile – pot rămâne cu mai mulţi bani ca în occident.

Liliana Pintilie, președintele Ordinului Asistenților: “Sunt colegi care se întorc, salariile au crescut, vin pentru că au părinţi, când au plecat cu ani în urmă erau mai tineri. Consider că este şi un plus pentru că aceşti colegi aduc şi experienţa de afară.”

Bogdan Mucenica, medic primar pshiatru: “Salariul unui asistent debutant pleacă de la 4.000 de lei şi un asistent cu vechime, ture de noapte poate ajunge la 7-8.000 de lei.”