(Last Updated On: September 12, 2019)

Cel mai bogat român este Daniel Dines, fondatorul firmei IT UiPath, care l-a întrecut pe Ion Țiriac, după calculele Forbes.

Programatorul român Daniel Dines, fondator și director general al firmei IT UiPath, este primul miliardar în dolari din afaceri cu roboți software (bots), scrie, miercuri, ediția americană a revistei de business Forbes, preluată de startupcafe.ro.

Daniel Dines este cel mai bogat român, l-a întrecut pe Ion Țiriac. Andrei Caramitru: „Ma gândesc doar așa. Ce o fi in sufletul tuturor hoților de la noi. Care fură de 30 de ani, au distrus o țară, și împreună, toți, au mai puțini bani decât a făcut Daniel cinstit in câțiva ani...” 1

Potrivit Forbes, care i-a luat un interviu lui Dines la București, omul de afaceri român mai deține în prezent mai mult de 20% din UiPath, liderul mondial în tehnologie RPA – robot process automation, o companie evaluată la 7 miliarde de dolari după ultima rundă de finanțare obținută. Asta înseamnă că lui Dines îi revine o avere de cel puțin 1,4 miliarde de dolari.

Dacă ne luăm după cel mai recent top al miliardarilor lumii publicat de Forbes, Ion Țiriac are o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari (locul 1.818 mondial). Aceasta ar însemna că Ion Țiriac (80 de ani) a fost detronat de Daniel Dines (47 de ani) în topul celor mai bogați români.

Andrei Caramitru a scris pe Facebook: „Daniel Dines este cel mai bogat român. Compania lui, UIPath, valorează 7 miliarde de USD și probabil valoarea se va dubla in 1-2 ani. Compania e deja globală. Forbes ediția americană l-a profilat pe prima pagină.

A făcut asta prin inteligenta lui și a sute de români. Fără nici un contract cu statul. Asta e viitorul nostru și al țării noastre. Oameni și companii ca cea a lui Daniel.

Ma gândesc doar așa. Ce o fi in sufletul tuturor hoților de la noi. Care fură de 30 de ani, au distrus o țară, și împreună, toți, au mai puțini bani decât a făcut Daniel cinstit in câțiva ani.

Bai Tiriac, Ghiță, Dan Ioan Popescu, Nicolae. Băi PSD-istilor. Băi hotilor. Așa e ca lumea voastră dispare? Așa e ca nu intelegeti nimic și sunteți speriați? Foarte bine. Sa fiți. O sa ajungeți in coșul de gunoi al istoriei și intr-o camera mica de tot cu masa și plimbare in curte incluse.”

Forbes scrie despre român că în copilărie voia să se facă scriitor. Mama sa era profesoară, iar tatăl, inginer.

Mai târziu, Daniel a descoprit că era bun la matematică și apoi a virat către programare când a văzut că în anii ’90 un programator câștiga în jur de 300 de dolari pe lună, un salariu mare pentru România acelor ani, lovită de inflație și crahuri financiare.

Dines a învățat singur limbajul de programare C++, dintr-o carte pe care a împrumutat-o de la bibliotecă și exersa noaptea pe calculatorul unui prieten, în timp ce acesta dormea, mai notează Forbes.