(Last Updated On: August 24, 2019)

Val de indignare după ce o tânără a fost salvată de la înec de un bărbat în timp ce echipajul SMURD a asistat de pe plajă. Raed Arafat spune că echipajul SMURD nu este format din salvamari.

Un bărbat din Bacău, instructor de înot, a salvat, vineri, o tânără aflată în pericol să se înece, la Vama Veche. Acesta a povestit, revoltat, pe Facebook despre eforturile pe care le-a făcut pentru a o aduce pe tânăra aflată în pericol, la mal, în timp ce membrii unui echipaj SMURD de pe plajă au asistat ca „spectatori” și au spus că nu pot interveni pentru că nu au în fișa postului salvarea unui om, din apă, potrivit Mediafax.

Reacție. Raed Arafat, după ce o tânără a fost salvată de la înec de un bărbat. Echipajul SMURD nu a intrat în apă. „Domnul însă s-a gândit sa mai facă ceva si anume sa atace pe rețelele de socializare si in media un echipaj SMURD aflat pe ...” 1

„Astăzi m-am luptat cu moartea! Astăzi am câștigat eu. SMURD-ul a fost doar spectator. Doar a privit și a așteptat finalul <meciului>. Am salvat viața unei fete care plutea în derivă în valurile mari ale mării. În Vama Veche. (…) Trei băieți de la SMURD, tineri, musculoși, cu o mașinuță pentru nisip, fluierau disperați o fată care se tot depărta, purtată de valuri. Speriat i-am întrebat de ce nu sar după ea!?

De ce nu se duc să o salveze? Alături de mine au mai venit câțiva bărbați și îi rugau, practic, pe cei de la SMURD să sară în valuri după fată. Reacția lor, a celor de la SMURD, a fost halucinantă, dezgustătoare și inumană: <Noi nu avem în fișa postului să sărim după oameni în apă. Nu suntem salvamari!>. N-am putut să mă abțin și am țipat la ei: <Bă! Sunteți bărbați in primul rând. Și lucrați pe malul mării. Să vă fie rușine!>”, a scris Adrian Gavriliu, are este directorul CSȘ Bacău și intructor de înot, potrivit Digi 24.

Raed Arafat: „Domnul cu poza atasata a salvat o fata care era aproape sa se inece la Constanta. Pentru asta nu pot decat sa-l felicit si sa-l multumesc!
Domnul însă s-a gândit sa mai facă ceva si anume sa atace pe rețelele de socializare si in media un echipaj SMURD aflat pe plaja ca nu au intrat baietii in apa sa o salveze pe fata, apa despre care chiar el salvatorul spune ca era sa-l omoare.
Ca sa clarificam, echipajele SMURD pe plaja nu sunt echipaje de salvamar. Aceste echipaje acorda primul ajutor inclusiv inecatilor adusi la mal de salvamar.

Nimeni nu poate pretinde ca cineva care nu este pregatit sa salveze un inecat sa faca acest lucru numai ca sa satisfaca dorintele spectatorilor, ale mass-mediei si ale domnului director de la CSM Bacau.

Intr-un alt caz asemenator la Bucuresti, un paramedic SMURD a intrat in apa rece ca sa salveze o persoana inaintea ca scafandrii sa ajunga, insa paramedicul stia sa inoate si decizia a fost a lui sa faca acest gest eroic punandu-si viata in pericol din cauza temperaturii scazute a apei atunci.

Obisnuinta din ultima perioada de a da in salvatori cu orice ocazie si fara motive intemeiate va avea costurile ei in viitor. Noi transformam incetul cu incetul meseria in care intra oamenii pentru a salva vieti si pentru a deveni salvatori intr-o meserie riscanta si neplacuta din punct de vedere social prin atacurile ieftine si nejustificate care le adresam salvatorilor fara motive intemeiate, iar jurnalistii care fug dupa stiri de senzatie ca sa le raspandeasca fara macar sa inteleaga de desupturile povestii sunt printre primii vinovati in transformarea despre care vorbeam mai sus!”