(Last Updated On: August 15, 2019)

După valul de revoltă declanșat de cazul Caracal românii ar fi vrut să vadă o schimbare la 112 și în atitudinea Poliției. Nimic. Cei de la 112 transmit povești cu telefoane false iar polițiștii se comportă ca înainte. Nepăsători.

Pe Facebook, Bradatan Radu a scris: „Prieteni, ieri am trecut printr-o experiență, să nu-i zic traumă, care m-a făcut să contemplez mai profund la lumea și realitățile crunte și ciudate din societatea românească. La ora șase și jumătate a sunat telefonul, era vecina noastră care a avut bunăvoința să o supravegheze pe soacra mea, când noi nu suntem acolo, adică să putem avea un contact mai sigur cu dânsa.

Radu: „Trecuseră aproape două ore de la apelul la 112 și cu greu a venit un echipaj și la noi. Cine a venit ? Doi polițiști a căror mașină era ruginită și ai căror uși abia dacă se puteau deschide. Din echipaj făceau parte o doamnă polițistă și un bărbat, criminalist cred, care a folosit ...” 1
Radu: „Trecuseră aproape două ore de la apelul la 112 și cu greu a venit un echipaj și la noi. Cine a venit ? Doi polițiști a căror mașină era ruginită și ai căror uși abia dacă se puteau deschide. Din echipaj făceau parte o doamnă polițistă și un bărbat, criminalist cred, care a folosit ...” 2

Ce credeți că ne-a spus ? casa soacrei mele și o altă casă din vecini, fuseseră călcate de hoți. În câteva minute mă aflam în mașină cu niște emoții greu de reprodus, crezând că așa ceva nu ni s-ar putea în tâmpla și nouă, deși, în decursul anilor, astfel de situații s-au succedat cu o frcvență destul de consistentă.

Ajungând la fața locului am văzut realitatea cruntă. Hoțul, sau hoții au forțat geamurile cu o rangă, intrând în casa, scotocind și întorcând-o cu susul în jos (gândiți-vă că soacră’mea dormea la cca 6m de infractori. Voi cum v-ați simți dacă ați constata o astfel de realitate?🤔).

Nici nu am cuvinte să vă descriu trăirile ce le-am avut. Deși nu sunt o persoană fricoasă, simțeam mai degrabă că acea casă a fost profanată de niște mizerii umane, care au pătruns intr-un lăcaș în care și-au dus traiul onest și decent niște oameni cumsecade.

Asta nu a fost totul, imediat am apelat serviciul 112, la capătul celălat am auzit un glas de femeie, suficient de amabilă, care mi-a redirecționat apelul către IPJ Suceava. Binențeles că le-am prezentat situația, m-am prezentat și eu, ca mai apoi să le spun și numele soacrei.

A trecut mai bine de o oră și jumătate până când am văzut un echipaj al poliției care credeam că va opri, deși le-am semnalat locația, făcându-le semn cu mâna. Din păcate m-au ignorat trecând mai departe. Imediat am realizat că ei mergeau de fapt la celălalt păgubit.

Am stat liniștit, asteptând reîntoarecerea polițistilor, crezând că vor lua cazurile într-o atare ordine. N-a fost deloc așa. După cca 30 de minute, s-au întors de la celălalt loc al faptei. De data asta numai că nu m-am băgat în fața mașinii, gesticulând cu un zel de om oarecum depășit de situație. Nici acum “nu m-au văzut” trecând pe lângă mine în trombă! (Oare nu s-au gândit că între timp a mai apărut un caz, care implica intervenția lor ?)🤔

Era clar că undeva s-a produs o confuzie, sau o disfuncție în sistem care i-au determinat să nu ia în calcul faptul că totuși s-au produs două cazuri similare. (Unde o fi acel 112, trâmbițat de Arafat, precum că se va înbunătăți?🤔)

În câteva secunde am apelat un oficial al primăriei pentru a încerca contactarea poliției, pentru a veni totuși cineva să investigheze și cazul nostru. Trecuseră aproape două ore de la apelul la 112 și cu greu a venit un echipaj și la noi. Cine a venit ?

Doi polițiști a căror mașină era ruginită și ai căror uși abia dacă se puteau deschide. Din echipaj făceau parte o doamnă polițistă și un bărbat, criminalist cred, care a folosit praf specific pentru depistarea amprentelor. Hoțul a folosit mănuși, proba cu praful, s-a dovedit a fi praf în ochi. Nici o secundă, nici un minut, nu-i condamn pe bieții polițiști care sunt puși în niște situații ingrate, fiind umiliți de la un capăt la altul de către sistem, agresori, chiar și de părțile vătămate, folosind metode de lucru și tehnologii de secol 19-20.

Eu, cetățeanul de pe zebră, cum ar spune un clasic în viață, le-aș da câteva variante în plus, pentru a depista mai ușor agresorii. Pentru a fi mai concis o să vă prezint un caz, la care am asistat, fiind militar și având în dotare câini specializați în depistarea infracorilor. Ni s-a raportat un caz în care s-au furat niște hamuri pentru cai.

A fost dus la fața locului unul dintre cei mai buni câini de urmă din țară, care se afla în unitatea militară 0854 Fălticeni, cazul rezolvându-se în câteva ore, aici nu se putea folosi un câine de urmă?🤔

Se știe clar că niște conaționali de-ai noștri se ocupă cu astfel de mizerii și că, autoritățile ar trebui să aibe metode specifice de ai aborda. Stimabile autorități, doar eu cunosc cca 10 situații de intrări prin efracție în casele oamenilor, așteptați cumva morți sau alte consecințe mult mai grave, pentru a stârpi acest flagel ? Știți ceva? dacă ați fi un pic mai competenți, ați și avea rezultate!

Se vorbea în urmă cu câteva luni că au mai fost date astfel de lovituri și că autorii au fost prinși. O dată cu aceste noi cazuri, am tendința să cred că ne mai turnați minciunele și gogoși din când în când !🤔”

În altă ordine de idei, o fată de 18 ani a fost șicanată în trafic de o mașină. Mai mult, a fost urmărită până acasă. Ea a sunat la 112 și a cerut ajutorul poliției pentru că automobilul în care se aflau mai mulți indivizi se oprise în dreptul locuinței sale.

Operatorul i-a explicat fetei că nu mai sunt echipaje disponibile pentru a ajunge la ea. “Asta e legislația”, i-a replicat la telefon agentul de poliție, potrivit Realitatea TV.

CONVORBIRE ADOLESCENTĂ – OPERATOR 112
Fata: Și cât timp ar trebui să aștept ca să pot pleca?
Operator 112: Habar nu am! Poate dura jumătate de oră, poate dura o oră, poate dura 20 de minute sau poate dura 3 ore. Habar nu am! Doamnă, domnișoară, să nu credeți că ei au altă treabă decât munca de poliție! Sunt la un caz unde cineva era amenințat cu un cuțit că este omorât. Adică trebuiau să fie acolo…

Fata: Toate echipajele?
Operator 112: Nu toate, doamnă. V-am dat exemplu doar de unul. Asta este legislația. La revedere!