(Last Updated On: August 26, 2019)

Lucian Mindruta îl felicită pe antrenorul de inot care a salvat vița unei turiste dar dezaprobă atitudinea acestuia care s-a luat de echipajul SMURD care nu s-a aruncat în apă cu el pentru a salva viața turistei. Nu se știe ce s-a întâmplat cu salvamarul.

Lucian Mindruta: „Acum cateva zile, un antrenor de inot de la Bacau (parca) a sarit in apa la Vama si a salvat o turista care se avantase cam tare in larg.
Bun, frumos gest. Doar ca inainte sa-l faca omul s-a certat cu oamenii unui echipaj SMURD de pe plaja, reprosandu-le ca nu intra ei in apa.

Lucian Mindruta: „Acum câteva zile, un antrenor de înot sărit in apa la Vama si a salvat o turista care se avântase cam tare in larg....Bun, frumos gest. Doar ca înainte sa-l facă omul s-a certat cu oamenii unui echipaj SMURD de pe plaja, reproșându-le ca nu intra ei in apa. Postarea, in care gestul lui de eroism e pus in paralel cu presupusa lașitate si neimplicare a SMURD, a ajuns virala. Si toată lumea i-a înjurat pe oamenii in uniforma. Ma rog, nu toată lumea. Doar cei care nu înțeleg...” 1

Postarea, in care gestul lui de eroism e pus in paralel cu presupusa lasitate si neimplicare a SMURD, a ajuns virala.
Si toata lumea i-a injurat pe oamenii in uniforma.

Ma rog, nu toata lumea. Doar cei care nu inteleg regulile. Care nu stiu cum functioneaza un serviciu corect: respectand fisa postului.
Culmea, sunt aceiasi oameni care s-au suparat pe politistii de la 112 ca nu au intervenit. Oameni care, ma scuzati, par incapabili de gandire abstracta.

De ce? Pentru ca nu e aceeasi situatie! E fix invers: aia de la 112 NU SI-AU FACUT DATORIA. Astia de la SMURD de pe plaja si-au facut-o! Ei erau acolo pentru primul ajutor in cazul in care salvamarul aducea pe cineva. Asta era treaba lor. Nimic nu trebuia sa-i miste de acolo.

Altul era serviciul care lipsea. Dar aici omul nu s-a mai complicat: i-a luat la rost pe aia cu care s-a certat el.
Vrem o tara in care sa fie respectate regulile? Atunci trebuie sa incepem sa gandim.

Nu suntem in stare sa gandim, ne merg doar inima si emotia? Atunci hai sa punem un disclaimer cand comentam si share-uim pe social media: sunt mai iute de inima decat de minte. Da, am o inima mare!

Am o inima asa de mare inca ma astept ca altii sa sara, fix aia care TREBUIA sa ramana pe plaja!
Nu mai zic ca domnul antrenor nu pune doua intrebari absolut fundamentale:

1. Unde era Salvamarul? A fost dupa aia la primarie, la administratia plajei, a facut macar o plangere pe o hartie? Nu, a facut una pe net. Asa se rezolva lucrurile, sigur.

2. Plaja era amenajata? Adica era certificata ca plaja de unde poti pleca sa inoti sub supravegherea unui salvamar? NU? Pai daca nu, atunci pe turista de ce n-a certat-o deloc?

Again: pentru ca la noi conteaza mai mult inima decat ratiunea.
Dupa cum veti constata mai departe si din comentariile la acest post.

P.S. Trebuie sa introduc si un final, ca vad ca n-au inteles toti.
Bravo antrenorului: si-a facut datoria de cetatean. Oricine, de fapt, trebuia sa incerce s-o salveze. Oricine cu exceptia celor care AVEAU ALTA MISIUNE!

Bravo lui, deci. Un cetatean model. Era insa un cetatean si mai bun daca nu-i certa pe cei care incercau si ei acelasi lucru: sa-si faca meseria pentru care fusesera adusi acolo!”

Un bărbat din Bacău, instructor de înot și director al CSM Bacău, a salvat, vineri, o tânără aflată în pericol să se înece, la Vama Veche. Acesta a povestit, revoltat, pe Facebook despre eforturile pe care le-a făcut pentru a o aduce la mal pe tânăra aflată în pericol, în timp ce membrii unui echipaj SMURD de pe plajă au asistat ca „spectatori” și au spus că nu pot interveni pentru că nu au în fișa postului salvarea unui om din apă, anunță Hotnews.

Referitor la lipsa de reacție a echipajului SMURD, reprezentanții ISU Constanța au declarat că paramedicii de pe plajă sunt prezenți acolo să acorde primul ajutor, iar salvarea din apă a persoanelor aflate în pericol este de datoria salvamarilor sau a unor echipaje specializate pentru salvarea din mediul acvatic.