(Last Updated On: August 20, 2019)

Klaus Iohannis se va întâlni astăzi cu Donald Trump spre disperarea celor de la PSD care plătesc bani grei să se întâlnească cu președintele SUA dar nu reușesc.

Președintele Donald Trump urmează să-l întâmpine pe președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunile bilaterale de marți, scrie CNN, potrivit Realitatea TV.

Cei doi lideri sunt așteptați să discute despre cooperarea în domeniul apărării, energiei și aplicării legii între cele două națiuni, potrivit unui oficial al administrației SUA care i-a informat pe reporterii americani cu privire la temele vizitei.

Iohannis-Trump. Valeriu Turcan: „Este o lovitura politica, indiscutabil ...Pentru unii, vizita e clar o veste proasta, dar nu i-a pus nimeni sa se facă frați cu crima organizata si cu industria scăpării hoților...As mai remarca un lucru. Desigur ca...” 1

Valeriu Turcan: „Este o lovitura politica, indiscutabil, aceasta a doua vizita a președintelui Iohannis la Casa Alba. Este un semnal politic ca Statele Unite prețuiesc in mod deosebit relația cu România si ca apreciază consecventa presedintelui Iohannis in sustinerea valorilor democratice. Pentru unii, vizita e clar o veste proasta, dar nu i-a pus nimeni sa se facă frați cu crima organizata si cu industria scăpării hoților.

Relatia cu America in ultimii ani a avut tot felul de nuante. Au fost aruncati probabil multi lobbyisti in lupta ca ea sa fie distrusa si ca Departamentul de Stat sa fie influentat de discursul pro-infractori. Un pariu naiv si costisitor, pentru ca relatia bilaterala e tinuta preponderent de companii, de servicii, de armata, de diplomati si mai putin de avocatii de penal.

As mai remarca un lucru. Desigur ca diplomatii au menirea sa bage carbuni intr-o relatie dincolo de fiecare ciclu politic, dar din cand in cand diplomatii au limitele lor. De exemplu mai ales atunci cand un om de afaceri devine prim ministru sau presedinte si cand toata lumea cauta cu disperare un om de afaceri roman cu care respectivul sa se stie. Merita reflectat pentru viitor.

E un truism ca afacerile sunt foarte importante si realitatea e ca noi avem o maiestrie in a distruge oportunitati. Exxon Mobil si OMV au investit 1.5 miliarde doar in explorarile de mare adancime din Marea Neagra si desigur ca guvernul competent PSD a incurcat rau lucrurile pana la blocarea lor. E tocmai genul de proiect care ar plasa Romania la alt nivel si pentru care niciun operator national nu ar avea banii sa-l transforme in realitate. Cei care vor veni din nou cu teoria ca mai bine il facem noi singuri merita sa se gandeasca la faptul ca sunt inca 1500 de scoli cu toaletele in curte si ca nu reusim sa schimbam aceasta trista realitate si ca nici autostrada pe pamant dintr-un capat in celalalt al tarii nu e gata dupa 30 de ani.

Costa miliarde de dolari sa tragi teava in mare ca sa aduci gazul de la 160 de km din larg la tarm. Proiectul ori se face cu americanii ori nu se va face vreodata si sper ca vizita sa aduca vesti bune pentru un asemenea proiect de investitii”.