(Last Updated On: August 23, 2019)

Imediat după dezastrul de la alegerile europarlamentare, PSD trebuia să renunțe la guvernare. Dar USR a spus că acceptă să preia guvernarea doar în urma unor alegeri parlamentare anticipate (lucru corect) PNL a spus că ar vrea Guvernarea dar unda verde nu a mai venit de la Iohannis. Acestuia îi convine de minune că Viorica este în funcție și este contracandidat la prezidențiale.
Cei de la PSD și-au dat seama că mai pot rămâne la Guvernare așa că au trecut la treabă … treaba lor cu Justiția. au dat-o afară pe Ana Birchall și au propus-o pe Dana Gîrbovan.

Iar acum șantajul: Dacă Iohannis nu o acceptă pe Dana Gîrbovan, Viorica se retrage din cursa de prezidențiale sau chiar de la Guvernare. Va rezista Iohannis la acest șantaj? Șantajul Vioircăi a funcționat perfect în PSD unde a primit conducerea partidului și nominalizarea candidat la alegerile prezidențiale.

Iohannis șantajat de Viorica care a dat-o afară pe Ana Birchall și a propus-o pe Dana Gîrbovan, parteneră de nădejde a lui Nicolicea, Iordache și alte genii jurdice? din PSD. Sebastian Lazaroiu: „Povestea cu Gârbovan e așa...” 1

Andrei Caramitru: „Dacă Dl. Presedinte o accepta pe Dna Gărbovan la Ministerul Justiției (partenera de nădejde a lui Nicolicea, Iordache etc) – când nu are nici un risc de suspendare – atunci va promit. In scris. Voi face o campanie extrem de dură ca dl Iohannis sa nu fie reales.

Dacă nu o sa o numească și se va lupta cu PSD cu toate armele pe tema asta – ii voi multumi public”.

Sebastian Lazaroiu: „Povestea cu Gârbovan e așa.
Birchall abia fusese numită ministră la Justiție de vreo două sau trei luni. Spre surprinderea multora, a infruntat-o pe Dăncilă, dar și nucleul penal din PSD. Nu știu cât de departe ar fi mers, dar părea dispusă să țină cont de rapoartele GRECO, MCV, al Comisiei de la Veniția, până la urmă o poziție de bun simț, sigur, incongruentă cu politica nesimțită a PSD in domeniul justiției.

Gârbovan, chipurile, magistrat independent, dar la vedere în oastea pesedistă, a acceptat să ducă mai departe steagul politizării instanțelor (devenise un steag prea greu pentru Savonea), altfel ar fi respins propunerea. Sper să o taie de pe listă Iohannis. Asta ar fi cea mai bună mișcare, pentru că, nu-i așa, după ce o va respinge, toată lumea va ști ce e cu “judecătoarea” Gàrbovan și care e apartenența ei politică.

Domnu’ Tăriceanu, uite, ai un bun motiv să pleci de la guvernare. Omul rușilor e vicepremier și sclava PSD, Gârbovan, la justiție. Da’ cum să pleci de la măcelărie și, mai ales, unde…”

Există de mai multă vreme nemulțumiri ale liderilor PSD legate și de refuzul Anei Birchall de a promova la ministerul Justiției oameni de partid sau propuși de partid. Birchall a respins categoric implicarea PSD în minister fapt care i-a atras furia colegilor.

De menționat este că una dintre propunerile făcute de ministru pentru un post de secretar de stat este Gheorghe Muscalu, fost șef al DIICOT și fost vicepreședinte al CSM.

Schimbul de opinii contrare între PSD și Ana Birchall pe tema activității și organizării ministerului de Justiție vine pe fondul unor discuții aprinse purtate de Birchall și Dăncilă în urmă cu o lună, din cauza Secției Speciale pentru investigarea magistraților, pe care actualul ministru vrea să o reintroducă sub control instituțional.

Existența Secției Speciale pentru investigarea magistraților a redevenit una dintre mizele principale pe agenda internă a PSD, după ce premierul Viorica Dăncilă se angajase public că partidul nu se va mai implica în treburile Justiției.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, este subiectul nemulțumirilor colegilor din PSD mai ales din cauza opoziției sale față de activitatea și existența acestei Secții, dar, după ce a apărut în public informația conform căreia Viorica Dăncilă și-ar fi exprimat regretul că a numit-o la Ministerul Justiției, în cadrul întâlnirii cu Procurorul General al SUA, premierul a ținut să sublinieze în fața demnitarului american că ea a ales-o pe Birchall pentru acest portofoliu și că are întreg sprijinul său pentru activitatea la minister.