Medicul Elena Cardas: „La 16 ani am fost operată de un fibroadenom la sanul drept. M-au dus la București la marele profesor Setlacek. Purtam la consultație un sutien din nailon si un furou dintr-o dantelă sintetică, mie mi se părea sexy si extravagant in anii 70. Si se gaseau greu.Numai ca omul, parcă îl văd, mi-a luat lenjeria între degete si mi-a spus pe tonul cel mai serios posibil: astea le arunci. Pe piele se poartă doar bumbac. Știți ce am gândit atunci? Ca e un …”

Medicul Elena Cardas a făcut o listă cu estrogeni care, prin cumul, produc cancer de sân. După un control de rutină, dr. Elena Cardaş a fost descoperită cu un cancer la sân într-o fază avansată. A trecut prin patru operaţii, potrivit Adevarul.

Elena Cardas: „La 16 ani am fost operată de un fibroadenom la sanul drept. M-au dus la București la marele profesor Setlacek. Purtam la consultație un sutien din nailon si un furou dintr-o dantelă sintetică, mie mi se părea sexy si extravagant in anii 70. Si se gaseau greu.Numai ca omul, parcă îl văd, mi-a luat lenjeria între degete si mi-a spus pe tonul cel mai serios posibil: astea le arunci. Pe piele se poartă doar bumbac.

Medicul Elena Cardas: „La 16 ani am fost operată de un fibroadenom la sanul drept. M-au dus la București la marele profesor Setlacek. Purtam la consultație un sutien din nailon si un furou dintr-o dantelă sintetică, mie mi se părea sexy si extravagant in anii 70. Si se gaseau greu.Numai ca omul, parcă îl văd, mi-a luat lenjeria între degete si mi-a spus pe tonul cel mai serios posibil: astea le arunci. Pe piele se poartă doar bumbac.  Știți ce am gândit atunci? Ca e un ...” 1

Știți ce am gândit atunci? Ca e un mosneag ramolit si înapoiat. Credeti-ma, dădusem o avere pe lenjeria aceea extrem de nesovietica.
Au trecut 40 de ani. Cancerul de san este cel mai frecvent cancer. Este atât de frecvent încât dacă ar fi fosforescent am trai ca printre licurici.
Vedeti voi, conștient sau nu, ignorăm.

Și totuși în timp, nu poti să nu te întrebi. Nu neaparat de ce eu, de ce tu ci de ce atât de mult cancer de san în ultimii 20 de ani? Pe scurt răspunsul este simplu: pentru ca omenirea a vrut confort. De mai multă vreme incerc sa ma documentez despre fitoestrogeni. Ca sa ii evit.

Asa cum încerc să evit orice fel de carne sau ouă sau lapte incerte din punct de vedere al estrogenilor din ele. Toate sunt bombe cu ceas. Marea majoritate a cancerelor de san sunt dependente de estrogeni, întreținute si agravate de acesti hormoni sau echivalenți chimici.

Dar cum internetul vine cu cascada de informații la pachet as vrea sa va enumăr doar o mulțime de lucruri care sunt asemănători estrogenilor si prin cumul produc cancer de san .

Pun pariu ca nu puteți renunța la multe. Materiale sintetice din lenjeria intimă, ciorapi, Pet-urile de la apa minerală, lapte, iaurturi, caserole din plastic, pahare din plastic, vesela si mai ales castroanele din plastic dur folosite in bucătărie, sampoane, săpunuri lichide, geluri de dus ambalate în plastic.

Toate conțin toxine producătoare de cancer de san, dar cine s-ar mai întoarce la sticla? Nici biberoanele nu mai sunt din sticlă deși se recunoaște că nu sunt nici pe departe din plastic sigur.

E adevărat, s-a renunțat la parabeni de vreo 2 ani dar până acum toate cosmeticele le conțineau. Decenii in sir ne-au intrat pe sub piele la propriu. Și da, trebuie să apreciez ca marile firme încerca acum sa își repare greșeala și încep sa folosească sticlă sau ceramică pentru cutiile lor cu creme.

Va mai aduceți aminte de pastele de dinti in tuburi din metal? Au disparut. Ti-a rămas ceva carne ori legume? Fuga cu ele intr-o pungă in congelator. Doar nu le aruncăm. Le mâncăm mai târziu pline cu ftalati cancerigeni.

Nici nu ne trece prin cap asta. Cum nu prea înțelegem de ce am cumpara o baghetă învelită în hârtie și nu o franzela in pungă din plastic. Cine ar renunța in ziua de azi la balsamul de rufe?

S-a renunțat greu la DDT ( dovedit cu certitudine cancerigen ) dar el încă nu s-a degradat. Mai durează vreo 70 de ani pâna scăpam. Este pretutindeni. Ca veni vorba, toate pesticidele au o componentă estrogen-like.

Nu pot fi interzise, cum ar trebui, asa ca s-au stabilit niște doze admise. Hai să mai adăugăm presiunea pusă pe femei care trebuie să facă sex dar nu sa faca copii, asa ca înghit ani la rând contraceptive. Adică hormoni. Apoi vine menopauza. Nu vrei sa îmbătrînești.

Ti se prescriu alt fel de hormoni, de substituție. Fitohormonii adevărați din soia, susan, in, alune, pâine, caise si multe altele par a fi o glumă proastă in comparație cu celelalte. Celelalte la care civilizația nu e dispusă să renunțe. Cu riscul de a plăti tributul. Știți voi cum gândește rasă umană. Cele rele se vor întâmpla mereu altora”.