(Last Updated On: August 14, 2019)

Polițiștii se fac de râs ori de câte ori au ocazia, spre bucuria infractorilor și disperarea victimelor. Polițiștii buni tac sau pleacă din sistem, chiar dacă populația este alături de ei.

Dragos Patraru: „Primesc de câteva zile tot felul de mesaje de la polițiști supărați (voi citi câteva diseară, în emisiune) care au multe explicații pentru ceea ce se întâmplă: ore suplimentare neplătite, șefi idioți, mafia din sistem, nepotismele, condiții de muncă proaste, lipsă de dotări, echipamente vechi și așa mai departe.

Dragos Patraru: „Primesc de câteva zile tot felul de mesaje de la polițiști supărați ...Doar că nu văd, nici după Caracal, oameni dispuși să spună aceste lucruri public, asumându-și ceea ce susțin și aducând și probe, mai ales pentru partea cu mafia din sistem...Mizeria pe care o tot ascundem sub preș sau pe care ne prefacem că nu o vedem va dispărea atunci când...” 1

Doar că nu văd, nici după Caracal, oameni dispuși să spună aceste lucruri public, asumându-și ceea ce susțin și aducând și probe, mai ales pentru partea cu mafia din sistem. Dacă există astfel de oameni îi aștept la Starea nației. Că așa, să trimitem mesaje în care spunem la final: ”vezi, nu-mi zici numele, îți zic pentru tine, să știi,” n-am făcut nimic. Adică, nu ne spuneți nimic, fete și băieți! Știm și noi lucrurile astea, scriem despre ele de ani întregi, vorbim, cetățenii se lovesc de ele zilnic. Aaa, vreți să nu vă mai luăm la refec pe toți, să nu vă mai punem pe toți în aceeași oală? Mda, nu prea se poate.

Ideea e să nu mai acceptăm, nicăieri, în nicio instituție, ca aceste lucruri să se întâmple. Să semnalați, voi, din interior, tot ce nu e în regulă. Că asta nu înțelegeți: cine tace consimte, fraților! Cei din interior care știu ce se întâmplă și tac pentru că nu vor să aibă probleme trebuie să știe că sunt la fel de vinovați.

Mizeria pe care o tot ascundem sub preș sau pe care ne prefacem că nu o vedem va dispărea atunci când fiecare dintre noi, când vede o mizerie, iese și spune tare, să-l audă toată țara: hei, acolo, iată, se întâmplă o mizerie! Că dacă zici ”nu e treaba mea, eu îmi văd de ale mele, nu mă bag, nu mi se bagă”, atunci mizeria prinde rădăcini și ne explodează în față, omorând oameni.

Că uite, aici se ajunge. Vă acoperiți unii pe alții – pentru că așa e construit un sistem care nu are drept criteriu principal de selecție competența – până când unii dintre noi mor. Și chiar și atunci, grija voastră nu e cum să faceți lucrurile să meargă, ci cum să găsiți scuze și explicații despre care nu ați ieșit să vorbiți înainte, girând aceste instituții care ajung să ne ucidă.

Sigur, e un proces ăsta, durează. De-aia, cred că mesajul cel mai important e ăsta: părinți, nu vă creșteți copiii așa cum îi vrea sistemul: cuminți, docili, standardizați, cocoșați și cu ochii în pământ.

Nu lăsați școala să distrugă educația copiilor voștri. Învățați-i să stea drepți și cu pieptul în față, să se uite în ochii celor cu care stau de vorbă, să fie demni, să aibă curaj, să întrebe, să ceară socoteală, să conteste permanent autoritatea și să-și conteste propriile opinii, să spună NU, să fie critici și creativi. Doar așa putem reuși”.