De ce la ei se poate? Cazul copilului român de 6 ani care a sunat la numărul de urgenţă în Canada. „N-a apucat să zică «Alo!», dar Poliţia a fost la uşă în mai puţin de 5 minute“

Consultant canadian de emigrare, stabilită în Canada din 2007, acreditată de guvernul canadian, Iuliana Dună (40 de ani), care locuieşte în oraşul Calgary, a povestit pentru Adevărul cât de repede au venit poliţiştii la uşă după ce băiatul său a sunat la 911, numărul unic pentru urgenţe în Canada.

„Acum trei ani, în 2016, am lăsat copiii o oră în grija unei prietene. Cei mici au început să se certe. Se certau pe telecomandă şi băiatul cel mare a zis că dacă sună la 911 o arestează pe cea mică şi el poate avea telecomanda. Băiatul a ridicat receptorul şi a sunat la 911. Copilul avea 6 ani atunci. Nici nu ştiu dacă a apucat să zică ceva, căci prietena i-a spus să închidă telefonul. În mai puţin de cinci minute, poliţia a venit la uşă. Prietena s-a scuzat şi le-a explicat situaţia“, explică Iuliana Dună.

De ce la ei se poate? Cazul copilului român de 6 ani care a sunat la numărul de urgenţă în Canada. „N-a apucat să zică «Alo!», dar Poliţia a fost la uşă în mai puţin de 5 minute“ 1

Cu toate acestea, poliţiştii canadieni care au venit la locuinţa prietenei Iulianei Dună nu s-au mulţumit doar cu confirmarea verbală a faptului că apelul la 911 fusese făcut din greşeală: „Poliţiştii au întrebat-o dacă le permite să intre în casă şi să verifice că totul este un regulă. Au vorbit cu copiii.

Probabil că, dacă prietena mea se opunea, poliţistul n-ar mai fi aşteptat să dea procurorul mandat. Copilul nici măcar nu a apucat să zică «Alo!». De adresă – nici vorba – şi poliţiştii au avut o reacţie extrem de rapidă, aşa este mereu. Şi încă ceva: copiii sunt învăţaţi de la grădiniţă să sune la 911 dacă nu sunt în siguranţă. Cam asta e Canada, cu bune şi rele“, istoriseşte românca.

„Băiatul meu mi-a spus că poliţia a vorbit cu el şi i-a spus să sune numai când este în pericol. La un moment dat, un coleg al băiatului meu a sunat la 911 ca să ceară ajutor la matematică. Şi în acel caz, poliţiştii au venit la uşă ca să se convingă de faptul că totul este în regulă. Au fost copii de-ai colegilor care au sunat la 911 – exact ca şi ai mei – de pildă că fratele sau sora nu-i dă o jucărie sau că vor să fie ajutaţi la teme etc. Poliţia s-a deplasat imediat şi nu le-a dat amendă. Dacă suni de câteva ori la mişto, atunci reacţionează autorităţile şi se poate lăsa cu sancţiuni“.

În Canada, la majoritatea apelurilor la 911 operatorii răspund în maximum cinci secunde. Şi operatorii care lucrează la serviciul 911 sunt extrem de bine pregătiţi, având numeroase cursuri de calificare la activ.