(Last Updated On: August 13, 2019)

România este o țară fascinantă cu locuri și oameni minunați.  Deși de cele mai multe ori auzim despre experiențele neplăcute pe care le au turiștii atunci când se află în vacanță în România, există și cazuri care arată că și la noi sunt locuri care merită vizitate.

Calin Visa a scris pe Facebook: „În România mai sunt oameni minunați!

As dori sa va povestesc o experienta deosebit de placuta, dar nu m-am hotarit ce titlu sa-i dau. Initial m-am gandit la “Omul sfinteste locul” dar mi s-a parut ca spune prea putin, asa ca am ales “In Romania mai sunt oameni minunati”.

(Foto) Calin Visa: „În România mai sunt oameni minunați! Acești oameni au creat un colt de rai in care uiți de stresul zilnic....In curte un mar bătrân își apleaca coroana peste doua bănci unde poți savura o cafea sau citii liniștit.Nu in ultimul rand experienta gastronomica este de neuitat. Inserarea aduce liniștea specifica satului cu cate un lătrat sau ciripit de păsări sau torsul unui tractor ce se întoarce de la câmp.....” 1 (Foto) Calin Visa: „În România mai sunt oameni minunați! Acești oameni au creat un colt de rai in care uiți de stresul zilnic....In curte un mar bătrân își apleaca coroana peste doua bănci unde poți savura o cafea sau citii liniștit.Nu in ultimul rand experienta gastronomica este de neuitat. Inserarea aduce liniștea specifica satului cu cate un lătrat sau ciripit de păsări sau torsul unui tractor ce se întoarce de la câmp.....” 2 (Foto) Calin Visa: „În România mai sunt oameni minunați! Acești oameni au creat un colt de rai in care uiți de stresul zilnic....In curte un mar bătrân își apleaca coroana peste doua bănci unde poți savura o cafea sau citii liniștit.Nu in ultimul rand experienta gastronomica este de neuitat. Inserarea aduce liniștea specifica satului cu cate un lătrat sau ciripit de păsări sau torsul unui tractor ce se întoarce de la câmp.....” 3 (Foto) Calin Visa: „În România mai sunt oameni minunați! Acești oameni au creat un colt de rai in care uiți de stresul zilnic....In curte un mar bătrân își apleaca coroana peste doua bănci unde poți savura o cafea sau citii liniștit.Nu in ultimul rand experienta gastronomica este de neuitat. Inserarea aduce liniștea specifica satului cu cate un lătrat sau ciripit de păsări sau torsul unui tractor ce se întoarce de la câmp.....” 4

Caut mereu locuri frumoase unde sa poti uita tumultul zilnic si sa-ti incarci bateriile. Un astfel de loc l-am gasit in satul Cincsor / Klainschenk. Iin urma unei stirii a lui Dan Sebastian aparute pe portalul Iubim Brasovul.ro am aflat ca va avea loc un concert la Biserica Evanghelica fortificata din Cincsor si m-am hotarat sa merg. Este una dintre putinele biserici fortificate care nu a pus lacat pe use – informatie gasita pe internet – fiind renovata si conservata, desi mai sunt doar 15 enoriasi in sat. In biserica exista o orga construita in anul 1805, renovata si reconditionata si care este perfect functionala.

Zis si facut , am telefonat, am facut o rezervare si iata-ne in Cincsor, aflat la 80 km de Brasov pe drumul spre Sibiu. Cincșor,este un sat în comuna Voila aflat în partea de vest a județului Brașov pe malul stang al Oltului,, la contactul Podișului Hârtibaciului cu Depresiunea Făgărașului. Desigur ca aceste informatii se gasesc si pe net.

De aici incepe experienta mea minunata. Cvartetul CANTATE DOMINO, condus de Ursula și Kurt Philippi, au studiat timp de 9 luni arhiva gasita de Doamna Carmen Schuster in podul Bisericii Evanghelice si au adus la lunina manuscrise nepretuite din perioada 1820 – 1850, care s-au dovedit adevarate perle muzicale. De asemenea au gasit si reparat instrumentele muzicale ale fanfarei din Cincsor. Cvartetul Cantate Domino ne-a delectat cu cateva din compozitiile gasite creind o atmosfera de vis, la care au contribuit si 2 soliste/studente la Facultatea de muzica din Brasov.

Dupa concertul de exceptie, care ne-a imbogatit sufleteste, ne-am cazat la Casa de Oaspeti amenajata in fosta scoala a parohiei evanghelice din Cincsor. Aici am intalnit practic o familie formata din gazdele noastre familia Schuster, oaspeti, si personalul de servire condus de Chef Adrian.

Toata lumea era amabila, toti se salutau si zambeau de parca se cunosteau de o viata. Locatia este minunata, foarte curata si cu mobila deosebita. Casa si camerele au tablouri si sculpturi de mare rafinament, fiecare cu o istorie interesanta pe care doamna Carmen Schuster stie sa o puna in evidenta.

In curte un mar bătrân își apleaca coroana peste doua bănci unde poți savura o cafea sau citii liniștit.Nu in ultimul rand experienta gastronomica este de neuitat. Inserarea aduce liniștea specifica satului cu cate un lătrat sau ciripit de păsări sau torsul unui tractor ce se întoarce de la câmp..

Acești oameni au creat un colt de rai in care uiți de stresul zilnic. Cred ca nu greșesc cand spun ca in Romania mai sunt si oameni minunati. Acești oameni încearcă sa păstreze tradiția satului romanesc si a comunității săsești, punând in valoare descoperirile arhivistice, oferind celor care revin sa-si vadă locul natal o amintire de neuitat.

Mi-as dori sa mai descopar asemenea locuri.
Multumesc doamnei Carmen Schuster pentru aceste zile minunate.”