(Last Updated On: August 13, 2019)

Vama Veche s-a transformat radical în ultimii ani, iar stațiunea și-a pierdut tot mai mult din spiritul de altădată.  Vama a fost invadată de kitsch, deși nu în totalitate.

Ana Maria Caia a scris pe Facebook: „După 5 ani de rezistență, timp în care plajă a însemnat Cambodgia, Thailanda, Cipru, Israel și Bulgaria, am descins la Vama Veche, acel loc în care eu promit că nu mai calc de fiecare dată când revin acasă.

Vama Veche e perfecta întrupare a poveștii românești post-revoluționare: multe aspirații, povești, vise, proiecții care n-au nicio acoperire în realitate. E un “spirit” acolo, o “stare”, o “energie”, pe scurt și cu sinceritate, o închipuire cu care eu pot să acopăr din ce în ce mai puțin ce e de fapt.

Ana Maria Caia: „Vama Veche ...Și mai e mizeria! Doamne! Câtă mizerie! Coșurile de gunoi se revarsă în cascade de resturi, câinii vagabonzi sfâșie saci de gunoi în scene post-apocaliptice ... e un conglomerat de coșmelii care mai de care mai oribile, de terase, cu vreo trei excepții, nepracticabile, cu muzică de la infect la mediocru...” 1

Vama Veche e un conglomerat de coșmelii care mai de care mai oribile, de terase, cu vreo trei excepții, nepracticabile, cu muzică de la infect la mediocru, veșnic dată prea tare, că infectul și mediocrul dacă nu bubuie, nimic n-am făcut. Acolo unde mâncarea e decentă, prețurile nu sunt foarte decente. Pe plajă sunt plantate cu densitatea firelor de orez la orezărie șezlonguri și umbrele, de marea devine invizibilă.

Și mai e mizeria! Doamne! Câtă mizerie! Coșurile de gunoi se revarsă în cascade de resturi, câinii vagabonzi sfâșie saci de gunoi în scene post-apocaliptice, mesele sunt unsuroase, plajele pot intra în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare scrumieră în aer liber, șervețelele folosite sunt mai numeroase ca scoicile, paharele de bere călătoresc pe aripile vântului prin toată stațiunea, iar paiele așteaptă să dea rod îngropate adânc în nisip. Toaletele publice sunt o oroare infinită, n-am eu talent cât trebuie să redau proporțiile jegului.

Deci eu iar nu mai calc la Vama Veche, până data viitoare, firește, că așa e-n toate relațiile disfuncționale, îți amintești de-un răsărit de soare și iar se instalează orbirea temporară.”

În toată această nebunie se mai întâmplă și lucruri bune. Un poliţist aflat în timpul liber a prins un hoţ care furase telefonul unei turiste din Vama Veche. Agentul l-a imobilizat pe infractor, punându-l la pământ şi l-a predat apoi colegilor săi din poliţie.

Agentul principal de poliţie Gabriel Albulescu, din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Mangalia. era duminică, 11 august, în jurul orei 17.30, pe plaja din Vama Veche şi a observat un individ care a sustras un telefon scump al unei turiste, anunță Adevarul. Poliţistul a reuşit să-l pună la pământ pe hoţ, a recuperat telefonul şi l-a predat pe individ colegilor săi din Poliţie. Asupra individului a mai fost găsit un telefon a cărei provenienţă nu a putut-o explica.