(Last Updated On: August 20, 2019)

Autoritățile române au făcut un anunț oficial în legătură cu suspiciunile că desupra țării noastre ar fi un nor radioactiv.

″Deasupra României nu există nori radioctivi!” , este anunțul oficial.

Pe rețelele de socializare au apărut mai multe mesaje alarmiste. Acestea au fost postate la câteva zile după ce o rachetă cu propulsie nucleară a explodat în Rusia, în cadrul unor teste. Potrivit experţilor, în urma monitorizărilor, NU s-au înregistrat modificări ale nivelului de radiaţii la nivelul României, informează stirileprotv.ro.

Reacţia autorităţilor din România  după mesajul privind “norul radioactiv din Rusia”. Ce se întâmpla dacă era real 1

″Norul radioactiv din nord-vestul Rusiei mătură mâine tot teritoriul Romaniei″⁣ – aşa sună, alarmist, unul dintre mesajele lansate pe reţelele sociale. Într-un alt mesaj oamenii erau sfătuiţi să stea în interior, cu geamurile închise, pe toată perioada zilei, pentru a se proteja de radiaţii.

Cum astfel de texte au fost distribuite masiv, autorităţile au reacţionat şi ne liniştesc: toate informaţiile sunt false, nu există niciun nor radioactiv deasupra României. Culmea, unul dintre mesajele false propagate în mediul online trimitea şi către site-ul unei platforme europene de monitorizare care confirmă spusele autorităţilor.

RODIN TRAICU, PREŞEDINTELE CNCAN: “Nu este vorba despre absolut niciun pericol, nu e niciun nor radioactiv, măsurile făcute confirmă permanent că nu există nicio creştere de radioactivitate atât în aer, sol, precum şi radiaţii gamma″

Specialistii români de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, sunt în permanentă legătură cu experţi din toată lumea şi spun că, la nivel internaţional, nu a fost raportată nicio modificare a nivelului de radiaţii peste fondul natural, ceea ce se poate vedea şi pe această hartă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena.

Autorităţile au făcut şi o simulare în caz că s-ar fi petrecut vreun accident nuclear. Potrivit simulării, un potenţial nor radioactiv pornit din Rusia în ziua exploziei NU ar fi ajuns oricum în România nici măcar în cea mai rea situaţie posibilă.