(Last Updated On: August 23, 2019)

Milioane de români au ales să plece din țară. Alte zeci de mii pleacă în fiecare an. Cele mai recente statistici arată că aproximativ 9,7 milioane de români sunt plecați în afara granițelor, iar motivele emigrării sunt corupția, calitatea slabă a clasei politice și sărăcia, spune ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

Lili Crăciun: „Acum ceva ani, primele ieșiri peste graniță. Eram cam sălbatici și speriați, habar nu aveam de modernismele lor. Franța, un mic restaurant pe Valea Loirei. Mă duc la baie să mă spăl pe mâini. Lux, curățenie, o minune. Chiuvetele… ultra sofisticate.

Lili Crăciun: „Acum ceva ani, primele ieșiri peste graniță. Eram cam sălbatici și speriați, habar nu aveam de modernismele lor. Franța, un mic restaurant ...Mă duc la baie să mă spăl pe mâini. Lux, curățenie, o minune. Chiuvetele... ultra sofisticate. Ptiu, nu știu să deschid apa. Dau din mâini, caut butoane pe dedesubt, lateral, mă agit ...Intră o tipă. Îmbrăcată elegant, aer de pariziancă...” 1
(foto arhiva)

Ptiu, nu știu să deschid apa. Dau din mâini, caut butoane pe dedesubt, lateral, mă agit ca maimuța plantată fără voia ei în mijlocul orașului. Rien, rien.

Intră o tipă. Îmbrăcată elegant, aer de pariziancă. O întreb politicos, străduindu-mă să pronunț cât mai corect cuvintele în franceză, dacă știe cum să dau drumul la apă.

Îmi răspunde, la fel de politicos, într-o franceză impecabilă (normal, e de-a locului) că-i pare rău dar nu știe. Merci beaucoup pour votre gentillesse, mormăi ca să mă dau cultă, scot niște servețele umede din poșetă și mă descurc așa, mai țărănește, apoi dau să plec.

Franțuzoiaca la oglindă. Mai punea un strop de ruj pe buze, își mai aranja buclele. Când să închid ușa, aud în urmă frumoasa mea limbă: ”Totuși, cum p….i dau drumul la apa?”

Natalia-Elena Intotero a declarat, recent, într-o conferință de presă, că, potrivit cifrelor comunicate de către 70 de misiuni diplomatice ale României, numărul total al românilor de pretutindeni este de aproximativ 9.700.000 de români, anunță Hotnews.

 

Ea a explicat că un număr exact al românilor din afara țării este greu de estimat întrucât mulți dintre ei nu își stabilesc domiciliul legal în țara-gazdă. Ea a precizat că aproximativ 5,6 milioane se află în diaspora, iar diferenţa, în comunităţile istorice.