(Last Updated On: August 22, 2019)

Cea mai mare plantație de alune din Europa există în România, în județul Timiș. Plantația, care se întinde pe o mie de hectare, produce materie primă pentru marile branduri de ciocolată din lume.

Un investitor italian a intuit potenţialul zonei şi a pus pe roate o afacere de succes. Alunele care pleacă de aici sunt materie primă pentru marile branduri de ciocolată, scrie observator.tv.

1,000 de hectare. În România există cea mai mare plantaţie de alune din Europa. Produce materie primă pentru marile branduri de ciocolată din lume 1

Cultura alunului nu este foarte pretenţioasă, iar producţia depăşeşte două tone de fructe pe hectar. Afacerea e prosperă, iar administratorii intenţionează să extindă suprafeţele cultivate în România.

Un hectar de alune înfiinţat în primul an costă aproximativ 2.500 de euro. Întreţinerea ajunge la 700 de euro pe hectar, iar preţul de vânzare este de 2 euro pe kilogram.

Una dintre plantatii se întinde până la limita cu judeţul Arad, aflat în zona respectivă. Această plantaţie este cea mai mare din ţara noastră. Chiar şi aşa, nu reuşim să producem mai mult de 1% din cererea la nivel mondial.

Pentru cei tentaţi să cultive aluni, specialiştii spun că o plantaţie ajunge la o producţie care să asigure şi profit abia după şase ani.