(Last Updated On: July 1, 2019)

Viorica se zbate să mulțumească pe toată lumea cu scopul de a ajunge comisar european din partea României în noua legislatură europeană. Le-a dat codul Administrativ baronilor, se laudă europenilor că nu mai dă Ordonanțe de Urgență pe Justiție, promite pensii uriașe românilor. Totul este să reziste până la toamnă, să nu supere p-e nimeni, și să o întindă comisar european. Cel puțin așa spun sursele Digi 24.

Ultimele discuţii de la Bruxelles în care liderii europeni negociază pentru cele mai importante funcţii dau naştere calculelor pe care şi le fac politicienii noştri pentru viitoarele posturi de comisar european. Una dintre variante spune că România ar putea primi portofoliul Politicii de vecinătate şi extindere. Dar, oricare ar fi la final comisariatul alocat României, acesta va fi ocupat de o persoană care va fi propusă de Guvernul PSD. Or, la vârful PSD se vorbește insistent și cvasiunanim despre faptul că însăși Viorica Dăncilă ar vrea să plece la Bruxelles, să lucreze în cadrul Comisiei Europene. Sâmbătă, la Congresul PSD desfășurat la Sala Palatului, toți liderii chestionați în legătură cu identitatea viitorului comisar european au rostit numele actualului premier, spun sursele Digi 24 din PSD.

Viorica ne spune Pa? Surse: Viorica Dăncilă și-ar dori postul de comisar european. Care sunt scenariile în cazul în care pleacă din fruntea Guvernului 1

Conform calendarului negocierilor, noua echipa de la nivelul Comisiei Europene ar urma să se formeze în toamnă, când România intră în febra campaniei pentru alegerile prezidenţiale, iar plecarea premierului pentru o poziţie de comisar ar duce la nominalizarea unui nou prim-ministru. Recent, preşedintele Klaus Iohannis declara că în cazul în care se va ajunge în situaţia în care să desemneze o nouă persoană pentru funcţia de prim-ministru nu va mai încredinţa mandatul coaliţiei PSD-ALDE.

Dacă Viorica Dăncilă pleacă din fruntea Guvernului există mai multe scenarii:
– Preşedintele poate să nominalizeze un premier tehnocrat care să încerce să adune o nouă majoritate parlamentară.

– Klaus Iohannis îi încredinţează mandatul lui Ludovic Orban, propunerea de premier a Partidului National Liberal. Acesta trebuie să adune suficiente voturi atât din opoziţie, cât şi din tabăra puterii astfel încât să fie învestit un nou executiv.

– Preşedintele trece peste cuvântul dat şi desemnează o propunere din coaliţia PSD-ALDE pentru funcţia de prim-ministru.

Nu este exclus ca până în toamnă PSD-ALDE să mai piardă parlamentari şi astfel actuala majoriate parlamentară să fie în pericol.