(Last Updated On: July 15, 2019)

Studenții din România vor rămâne fără gratuitate pe tren. Nu mai sunt bani pentru pensii sau alte cheltuieli iar Guvernul este nevoit sa taie din bugete.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat luni că se are în vedere impunerea unor condiții cum ar fi introducerea unei limite de vârstă de 26 de ani și limitarea numărului de călătorii gratuite, așa cum este cazul pentru pensionari.

Studenții din România, fără gratuitate pe tren? Nu mai sunt bani de pensii? Andrei: „Da! Aș vrea să plătesc pentru un bilet de tren în care să nu am întârziere 2 ore sau mai mult, în care să am propria liniște și minimul confort necesar. Da, aș plăti pentru acel bilet de tren când voi vedea măcar o dorința de a ...” 1

O altă variantă luată în calcul de ministrul Teodorovici este și „corelarea situației la învățătură”, astfel încât studenții repetenți sau cei cu restanțe ar putea să nu mai beneficieze de această gratuitate.

Înainte de adoptarea unei decizii vor avea loc discuții cu asociațiile studenților, a mai spus Teodorovici, potrivit RFI.

Vintilă Andrei Robert: „Guvernul PSD-ALDE vrea să limiteze gratuitatea călătoriilor cu trenul pentru studenți.

Deși mulți oameni consideră acest beneficiu o “pomană” sau o măsură populistă, studenții au nevoie de această gratuitate.

Tinerii, în România secolului 21, sunt și au fost mai mult sau mai puțin neglijați de cei de la putere aproape mereu. Singurele momente în care au primit vreun sprijin – ex: gratuitate pentru transport, burse, creșterea alocațiilor- au fost în preajma alegerilor, strategie prea bine cunoscută și practicată de politicienii actuali.

Pentru a merge gratuit cu trenul, având în vedere infrastructura pe care o avem, e într-adevăr o provocare. Începând de la condițiile de transport, impractibilitatea grupului sanitar și chiar nesimțirea unor angajați ai statului, deseori te gândești să cauți diferite alternative.

Probabil ar trebui să începem de la educație.

Educația cetățeanului român care trebuie să respecte anumite reguli de bun simț. Cât timp trântești semințe pe jos, pui manele și uiți de când ai făcut ultimul duș, da, e groaznic. Dar.. ce putem face? Și de ce sunt studenții de vină? De câte ori am fost cu trenul am văzut studenți linistiți, care își văd de propriile probleme. De fapt, dimpotrivă, cei care simt nevoia să se manifeste precum la colțul blocului sunt oameni în toată firea, care plătesc pentru acele bilete de tren și care, probabil, nu au nici măcar o urmă de educație.

Într-o țară în care statul împrumută bani pe care noi, tinerii, vom fi nevoiți să îi returnăm peste 15-20-30 de ani, tot acest stat simte nevoia să-și acopere groapa din buget din propriile noastre buzunare.

Da! Aș vrea să plătesc pentru un bilet de tren în care să nu am întârziere 2 ore sau mai mult, în care să am propria liniște și minimul confort necesar. Da, aș plăti pentru acel bilet de tren când voi vedea măcar o dorința de a dezvolta ceea ce înseamnă infrastrctura feroviară. Și da, aș plăti pentru acel bilet când voi vedea și dorința oamenilor și a celor responsabili de a educa populația- cum să te comporți în colectiv, în tren, în autobuz și așa mai departe.

Până atunci nu, mulțumesc. De fapt, haide, oricum statului român nu-i pasă de viitorul tinerilor. După ce vom pleca toți dincolo, poate să ofere gratuitate în continuare.