(Last Updated On: July 19, 2019)

Între 10% și 20% dintre elevii de clasa a VIII-a din 17 județe au rămas corijenți în condițiile în care în anii anteriori de studiu procentul a fost mult mai mic.

Datele au fost prezentate de Ministerul Educației care anunță o analiză a acestor situații, în condițiile în care există suspiciuni că elevii nu intră în examen pentru a nu strica rata de promovare la nivelul județului. Cel mai mare procent este la Brăila, de unde și numele generic de „fenomenul Brăila”, informează hotnews.ro.

Serban Iosifescu a scris pe Facebook: „La o postare despre “Fenomenul Brăila”, am postat următorul comentariu:
”A nu reuși să-l faci, în 8 (opt) ani de zile, pe un copil care vine la școală mai mult de 50% din timp și nu are dizabilități majore, să scrie și să citească, înseamnă, după mine, malpraxis educațional.

Profesorii sunt de vină? Serban Iosifescu: „A nu reuși să-l faci, în 8 (opt) ani de zile, pe un copil care vine la școală mai mult de 50% din timp și nu are dizabilități majore, să scrie și să citească, înseamnă, după mine, malpraxis educațional. Pentru că suntem centrați pe ceea ce predăm (pe disciplina predată) și nu pe ce învață copilul, încercăm să-i băgăm în cap...” 1

Pentru că suntem centrați pe ceea ce predăm (pe disciplina predată) și nu pe ce învață copilul, încercăm să-i băgăm în cap fraze savante, teorii abstracte și comentarii literare, înainte de a ne asigura că există, acolo, baza ( = să știe să scrie, să citească și să socotească la nivel funcțional).

Și trebuie să insistăm cu lucrurile elementare – citit, scris, socotit, oricât este nevoie, indiferent de disciplină, indiferent de clasă. Dacă știi să citești și să scrii ”în fraze”, dacă știi cele 4 operații și dacă ești în stare să înțelegi o instrucțiune simplă, nu ai cum să iei mai puțin de 5 la EN. Și nu este vina copilului că trăiește într-o familie săracă sau că are părinți needucați.

Ca urmare, cred că este de datoria noastră să procedăm cum am zis mai sus, pentru că fără alfabetizare funcțională (literație și numerație), respectivul copil, devenit adult, nu are nicio șansă, dar absolut niciuna, în viață.”

Reacția la acest comentariu a fost: ”Lucrați în învățământ?” Oare atât de deplasat a fost acest comentariu față de ”realitățile” învățământului românesc?”.

Potrivit situației prezentate, județele cu cele mai mari procente de corijenți în clasa a VIII-a sunt Brăila- 19,56%, Călărași – 16, 25% și Tulcea – 16,01%. Procente mari ale corijenților au fost și în județele Iaşi – 15,81%, Ilfov- 15,49%, Prahova = 14,47%, Ialomița- 13,84%, Vaslui- 13,58%, Cluj- 12,4%, Sibiu- 13,20%, Caraş-Severin 11,96% Olt- 11,6%, Bistrița-Năsăud – 11,35%, Covasna – 11,25%, Maramureş – 10,96%, Satu Mare – 10,69% și Galați – 10,61%