(Last Updated On: July 5, 2019)

PSD încearcă să destabilizeze economia printr-o nouă lege care va mări semnificativ salariile din România fără să existe suportul necesar în economie. Toți vor salarii mărite dar ce folos dacă după 3, luni nu mai pot fi plătite?

Patronii ar urma să fie obligați să asigure un salariu minim mult mai mare decât în prezent angajaților cu facultate, chiar și fără experiență, potrivit unei propuneri de lege depuse la Senat de către ministrul Muncii, Marius Budăi, și de alți 38 de parlamentari de la putere și de opoziție, informează startupcafe.ro

Noul salariu minim în România: Un angajat cu facultate 4576 de lei. Cât ar lua un muncitor calificat și unul necalificat 1

Inițiativa legislativă propune o grilă de ierarhizare a salariilor raportată la salariul minim pe economie decis de Guvern, care să se aplice atât la stat, cât și la firmele private.

„Prezenta lege garantează tuturor salariaților plata unui salariu de bază minim. Cuantumul salariului de bază minim se stabilește prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii” – se arată în propunerea de lege.

În anul 2019, salariul minim brut pe economie este de 2080 de lei, așa cum a hotărât guvernul anul trecut. Dacă se va aplica grila de ierarhizare propusă de ministrul Muncii și ceilalți parlamentari, acesta va fi salariul minim brut pentru un muncitor necalificat, adică nivelul cel mai de jos în ierarhizare.

La salariul minim brut de 2080 lei pe lună, salariul net (în mână) primit de angajat este de 1263 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2127 de lei.

Mai sus în grilă, pentru un muncitor calificat, patronul va fi obligat să ofere un salariu minim brut de 2496 de lei. La acest nivel al brutului, muncitorul calificat ar lua un salariu minim brut de 1494 lei pe lună, iar firma ar plăti un cost salarial total de 2552 de lei, cu tot cu impozit și contribuții sociale.

Cei cu studii superioare de scurtă durată, cum sunt subinginerii, ar urma să aibă un salariu minim brut de 3120 de lei. La acest brut, un subinginer ar lua un salariu minim de 1840 de lei în mână, iar patronul ar trebui să suporte un cost salarial total de 3190 de lei.

Dacă angajatul are studii superioare de lungă durată, saltul ar fi deja semnificativ. Un angajat cu facultate va avea un salariu minim brut de 4576 de lei. La acest nivel, angajatul cu facultate ar lua un salariu minim net de 2677 de lei pe lună, iar firma va fi obligată să suporte un cost salarial de 4679 de lei, cu taxe.

Și în prezent există un salariu minim brut pentru angajații cu facultate, însă este mult mai mic decât nivelul la care s-ar ajunge cu grila propusă de parlamentari. De asemenea, în prezent, ca să beneficieze de salariul minim pentru studii superioare, angajatul trebuie să aibă cel puțin 1 an experiență la un job pe domeniul în care a făcut facultatea.

În anul 2019, salariul minim brut pentru angajații cu facultate este de 2350 de lei. La acest nivel, salariul net (în mână) primit de angajat este de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei.