(Last Updated On: July 16, 2019)

Sunt medici care continua sa ceara șpagă pentru operații chiar daca li s-au mărit masiv salariile. Nu toți medicii primesc mita, iar cei care nu primesc se simt jigniți de eticheta de șpăgari. 

Medicul Laura Zarafin a scris pe Facebook: „Postarea asta va fi una la care foarte multi vor reactiona negativ . Am să scriu totuși câteva gânduri de om si medic , singurul medic din familia mea , om care a intrat la UMF Bucuresti în 1985 , la 18 ani , an in care am fost 13 sau 15 candidati pe loc .

Medicul Laura Zarafin: De mai bine de un an de zile , de când au crescut salariile medicilor constat că nu există zi în care să nu fim descriși fie ca șpăgari, fie ca lipsiți de calitate umană, fie ca " săvârșitori " de malpraxis ....Adevărul este că timp de 28 de ani medicii români au fost ...” 1

De mai bine de un an de zile , de când au crescut salariile medicilor constat că nu există zi în care să nu fim descriși fie ca șpăgari, fie ca lipsiți de calitate umană, fie ca ” săvârșitori ” de malpraxis .

De la inceput subliniez că medicii sunt , exact ca orice altă categorie de români , indiferent de profesia lor , la fel de buni sau răi , la fel de onesti sau spăgari , la fel de umani sau lipsiti de empatie . Nu suntem nici mai buni , nici mai răi decât magistrații , profesorii , jurnaliștii , oamenii de afaceri sau preoții .

Cu sigurantă însă avem cei mai multi ani de studii in spate si asta chiar nu o poate nega nimeni .

A pune o etichetă pe o breaslă întreagă , a discredita sistematic corpul medical al unei țări , a judeca după impresii și mai ales cu vădită rea voință orice act medical , înainte de a avea rezultatul expertizei medico- legale , a repeta obsesiv că toti medicii buni au plecat din țară , a minți sistematic că nu există bani în sănătate din cauza creșterilor salariale ale personalului , mi se par toate acțiuni inconștiente ale unor vectori de opinie care nu înteleg nici munca unui medic si nici ce dezastru face acest mod de abordare .

Există destule instituții ale statului român care ar fi trebuit de foarte multă vreme să demaște marea și mica coruptie din sistemul sanitar și chiar cetățenii acestei țări ar fi trebuit de multă vreme să nu mai ofere bani medicilor in speranța de a obtine vreun avantaj ( un pat mai bun , o operație programată peste rând sau cine știe ce altceva ) .

Adevărul este că timp de 28 de ani medicii români au fost plătiți mizerabil , cam la jumătatea salariului unui funcționar mărunt dintr-o primărie si toată lumea știa asta . Statul însusi , prin reprezentantii lui , cunoștea situația și tolera mica corupție în locul unei salarizări corespunzătoare .

Cel mai umilitor lucru pe lumea asta mi se pare acceptarea banilor în schimbul actului medical si eu sper ca această practică să dispară prin voința ambelor părți : a medicilor si a pacientilor .

Un singur lucru mă mâhnește profund și anume întreținerea cu bună stiințâ a unei stări conflictuale , de neîncredere , de ură pe alocuri între medici și restul populației . Este 100% păgubos și nu mi se pare corect să acceptăm linșajul de pe toate posturile tv . Nu am auzit de nici o altă țară din lume în care zilnic sâ fie prezentat drept ” malpraxis ” câte un caz la care nu avem nici rezultatul autopsiei , nici măcar punctul de vedere al unui specialist .

Știti ce mi-a spus nu de mult o pacientă externată vindecată ? ” Dacă ați ști ce vă urâm când venim la dvoastră si cât de tare vă iubim când plecăm bine din spital !”

Poate ar fi bine să reflectăm cu toții mai mult înainte să dăm drumul unor cuvinte generatoare de ură .”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat introducerea unor pacienți „sub acoperire” în spitalele din România pentru identificarea angajaților care condiționează actul medical de mită.

„Avem de pus în aplicare o strategie anti-corupție și am pus în aplicare un proiect-pilot la Spitalul Fundeni. În acest moment, pregătim niște indicatori să ne ajute să cuantificăm ceea ce facem.

Unul dintre obiectivele strategiei este folosirea acestei sintagme de ‘pacient sub acoperire’ care să meargă, în funcție de gradul de satisfacție al pacientului de la un anumit spital, să verifice dacă cele sesizate de pacienți sunt mai mult sau mai puțin reale.

Avem acel chestionar de feedback pe care îl analizăm, iar dacă vedem că scade gradul de satisfacție și crește numărul pacienților care spun că li s-a cerut șpagă, trimitem acești pacienți sub acoperire” , a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea, citată de a1.ro.

Ministrul Sănătății susține că în spitale mai există și medici cinstiți.