(Last Updated On: July 5, 2019)

Primarul comunei Vornicei, Toader Leampar, a murit, joi dupa-amiaza, dupa ce a suferit un stop cardiorespirator, in timp ce pleca de la Spitalul din Saveni, unde a ajuns dupa ce i s-a facut rau.

Pentru ca in spital nu se afla niciun medic, primarul a fost consultat de o asistenta, spun localnicii din Saveni.

Medicul Dan Grigorescu: „Iresponsabilitatea politicianului "de viță nouă". Un cetățean (primar de comună) moare deunăzi tocmai când părăsea un corp de clădire medicală ...Acum fostul spital are o altă denumire: Secția exterioară Săveni a Spitalului Județean de Urgență. Adică ceva care nu mai putea exista legal și normal ca spital, a fost "agățat" în cârca, și așa îngreunată, de cele 1500 de paturi a Spitalului Județean, deși se află la nu mai puțin de 114 km și 2 ore 30 de minute distanță (cu automobilul) de acesta....” 1

Primarul orasului Saveni este revoltat si cere demisia managerului Spitalului Judetean, in subordinea caruia se afla unitatea din Saveni, scrie ziare.com.

Medicul Dan Grigorescu a scris pe Facebook: „Iresponsabilitatea politicianului “de viță nouă”

Un cetățean (primar de comună botoșeneană) moare deunăzi tocmai când părăsea un corp de clădire medicală care în trecut se numea (și funcționa ca) Spitalul orășenesc Săveni.

Acum fostul spital are o altă denumire: Secția exterioară Săveni a Spitalului Județean de Urgență. Adică ceva care nu mai putea exista legal și normal ca spital, a fost “agățat” în cârca, și așa îngreunată, de cele 1500 de paturi a Spitalului Județean, deși se află la nu mai puțin de 114 km și 2 ore 30 de minute distanță (cu automobilul) de acesta.

STOP! GREȘIT! Vor spune cei care vor cere domnului Google să calculeze distanța rutieră dintre Săveni și reședința de județ, evaluată la 36 km putând fi parcurși în 50 de minute.

STOP! GREȘIT! Voi replica eu, luând în considerare informația de pe site-ul Spitalului Mavromati, care ne precizează, sec: ” === Pentru a ajunge la spital (“spitalul Săveni, sic!) este recomandată ruta Botoșani – Darabani – Cotusca ===”. Vorbim așadar de cei 114 km străbătuți în 150 de minute, tot prin estimarea aceluiași domn Google.
Cu ocazia asta, putem cu toții afla că și “spitalul” din Darabani a devenit de-o vreme secție externă a Spitalului Județean. Deci ca să ajungi în secția externă din Săveni (60 de paturi, din care 40 de interne și 20 de pediatrie + cameră de gardă), trebuie să treci prin cea din Darabani (20 de paturi, din care 10 de interne și 10 de pediatrie + cameră de gardă)!

Te întrebi, siderat: oare de ce există astfel de structuri șchioape, care nu pot asigura supravegherea permanentă a pacienților internați? Iar întrebarea survine în condițiile în care fiecare din cele două “secții exterioare” nu are angajați decât câte doi medici, număr care nu permite organizarea unei gărzi “dedicate”.

Cum de s-a ajuns la funcționarea unor astfel de structuri himerice? Simplu, ne spune chiar primarul din Săveni, domnul Relu Tîrzioru:

“Spitalul s-a aflat pe lista de inchidere, eu am facut eforturi deosebite si am solicitat mentinerea acestuia pentru ca am luat in considerare infrastructura de pe malul Prutului si distanta pana la Botosani, pana la primul spital de urgenta, care este foarte mare, infrastructura este precara, timpii de reactie sunt foarte mari”.

Așadar, prin acest veritabil auto-denunț, domnul primar de Săveni își identifică propria responsabilitate în acțiunea de împiedicare a punerii în legalitate a sistemului de asistență medicală publică de către instituțiile județene specializate (DSP, DSAM). Cât de util ar fi pentru viitor dacă doamna Ministru Pintea Sorina ar face din această realitate un studiu de caz, pentru ca așa ceva să nu se mai poată întâmpla! Iar dacă unii vor ține morțiș “să se dea importanți”, reponsabilitatea să fie integral a lor, a celor pasionați de beneficii electorale!

În “cazul Tîrzioru” nu ar trebui sa ne ocupăm numai de responsabilitățile lui, ci și ale altor personaje politice din zonă, fără sprijinul cărora domnul primar nu ar fi reușit această performanță, aceea de menținere în viață, la limita supraviețuirii (“în stare vegetativă”), a structurii de la Săveni!

Domnul primar trebuie să înțeleagă, deși o va face cam “tîrzior”, că pentru a funcționa eficient, spațiile medicale au nevoie de medici! Suficienți!

Pentru că, altfel, ne vom găsi în situația bancului acela având ca poantă tristă “medici n-avem, dar vă place organizarea?”

Ce ar fi putut face primarul din Săveni dacă tot a avut ambiția de a menține în funcțiune “spitalul orășelului”? Să micșoreze distanța până la Botoșani de la 114 km la cei 36 km, prin repararea sau modernizarea drumului.
Măcar rămânea ceva palpabil după el, nu doar discursul politicianist în care îi vrea capul managerului Spitalului Județean pentru o vină care îi aparține chiar lui, domnului primar!

Și care, chiar dacă a învățat în timpul de când e politician, că cea mai bună apărare e atacul, ar trebui să își tempereze politicianismul cu o doză importantă de bun-simț!

NB: Nu îl cunosc pe domnul manager de la Botoșani, cum se altfel, nu îi cunosc nici măcar numele. Dar cineva trebuie să spună cu tărie că nu din cauza lor, a managerilor, au rămas oamenii (și spitalele!) fără doctori!”