(Last Updated On: July 19, 2019)

Pe Facebook au apărut imagini cu pasageri dați afară cu forța dintr-un avion TAROM. De aici a început o dezbatere privind măsurile de securitate din aeroporturi. Cristian povestește cum pe Otopeni o pasageră cu un copil a urcat în avionul spre Gatwick în locul zborului de Luton iar din Londra nu i-a întrebat nimeni de un act de identitate.

Cristian Iohan Ştefănescu:A propos despre tămbălăul din zborul TAROM spre Egipt…
Și de data aia Wizz Air întârziase. Vreo oră, așa. Ne-a și mutat de la o poartă la alta. Apoi ne-au suit în avion. Mai întâi pe cei care au stat tot timpul la coada lungă, în picioare, pe urmă și pe noi, cei care ne-am văzut de treabă pe bănci până n-au mai rămas decât vreo trei sau patru în coadă.

Cristian Ştefănescu: „Și de data aia Wizz Air întârziase. Vreo oră, așa ...când ne pregăteam să decolăm, i-am ieșit prea mulți stewardesei care ne-a numărat. Pe rândul de la ușa de avarie stătea o englezoaică, mamă, cu puiuțul în brațe. Știa și ceva română. Urcase din greșeală în zborul de Gatwick în locul zborului de Luton, programat la aceeași oră, de la poarta de alături. Au încercat cu vorba bună să-i explice femeii că ...” 1
(foto arhiva)

Și, când ne pregăteam să decolăm, i-am ieșit prea mulți stewardesei care ne-a numărat. Pe rândul de la ușa de avarie stătea o englezoaică, mamă, cu puiuțul în brațe.

Știa și ceva română. Urcase din greșeală în zborul de Gatwick în locul zborului de Luton, programat la aceeași oră, de la poarta de alături. Au încercat cu vorba bună să-i expice femeii că n-are ce căuta dar, mno, femeia o ținea pe-a ei, ba, a pus-o și de o mică revoltă, cu referendum, (întrebare clară dar neconstituțională: „Haide, cine votează să rămân în acest avion?”).

A mai durat vreun ceas și ceva până au verificat toate bagajele – că, deh, femeia blond-roșcovană cu un plod drăgălaș în brațe putea fi orice, până la urmă.
Cum a trecut prin scanerul zborului de Gatwick biletul de Luton numai sistemul de securitate de la Aeroportul International Henri Coanda poate ști.

Așa cum doar cei de la London Luton Airport pot să explice de ce am reușit să zburăm, după alte zece zile, înapoi de la Londra la București fără să ne întrebe cineva în tot aeroportul ăla, la toate filtrele acelea, de vreun un act de identitate.

Dar, da, în rest, din rațiuni de securitate nu ai voie să treci de controalele de securitate și nici să urci cu băutura ta de acasă în vreun avion și ești obligat să cumperi din zona de îmbarcări apă plată la prețul de monopol trei euro sticla de jumătate”.

Într-un punct de vedere publicat pe pagina de Facebook, TAROM explică cum s-a ajuns la incidentul regretabil petrecut în zborul către Cairo, anunță Digi 24.

”Referitor la debarcarea pasagerei înainte de zborul spre Cairo, facem următoarele precizări: regretăm cele intâmplate, dar nu putem să nu respectăm reglementările europene sau permite unui pasager să pună în pericol siguranţa şi securitatea celorlalţi pasageri.

Ieşirile de urgenţă sunt folosite pentru situaţii care cer evacuarea aeronavei în cel mai scurt timp. Prin urmare, pasagerii care stau lângă acestea trebuie să vorbească limba engleză sau română, să asiste echipajul de cabină în timpul unei evacuări de urgenţă, să înţeleagă comenzile şi să ofere informaţii echipajului şi celorlalţi pasageri în timpul evacuării, să fie apţi fizic pentru a putea deschide ieşirea de urgenţă şi asista ceilalţi în timpul unei evacuări, să evalueze zona şi să îşi dorească să îi ajute pe ceilalti pasageri să se îndepărteze de aeronavă. Acestor pasageri li se face un briefing special înainte de zbor, care trebuie înteles.

În cazul de faţă, pasagera nu putea înţelege sau vorbi nici română, nici engleză, locul nu-i fusese alocat şi a refuzat să se identifice. Bagajele personale au fost depozitate sub scaunul din faţă, lucru interzis. Echipajul de cabină a acţionat conform procedurilor şi a rugat-o să se mute pe un alt loc. Pasagera nu a avut o atitudine adecvată (a scuipat echipajul de cabină) şi au fost chemaţi agenţii de securitate.

Cu siguranţă nimeni nu-şi doreşte să-şi înceapă ziua de muncă scuipat, doar pentru că solicită ca regulile de securitate să fie respectate. Lipsa cooperării cu echipajul de cabină la sol poate degenera în timpul zborului şi nu dorim să ne asumăm riscuri inutile şi aterizări de urgenţă. Medicii chemaţi nu au identificat probleme medicale deosebite. Pentru călătorii liniştite şi sigure, vă rugăm să respectaţi echipajul şi ceilalţi pasageri. Vă mulţumim pentru înţelegere!” – este mesajul postat pe Facebook de compania TAROM.