Capră neagră, lăsată să agonizeze de medic din lipsa procedurilor. I-au amputat un picior la final. Salvamontist: „Ea agoniza şi era foarte rău”

(Last Updated On: July 16, 2019)

O capra neagra a fost găsită cu piciorul rupt in munții Bucegi. Cei de la Salvamont au pus-o in rucsac si au coborât cu ea de pe munte la un veterinar.

Cum era clar o acțiune de urgenta, veterinarul s-a gândit ca are nevoie de aprobări speciale pentru a o opera. Doua ore a cautat aprobarea speciala pe care a primit-o … telefonic. Medicul veterinar a avut nevoie de o voce autorizata care sa-i spună ca are voie sa opereze o urgentă. Ce medic e acesta?

Capră neagră, lăsată să agonizeze de medic din lipsa procedurilor. I-au amputat un picior la final. Salvamontist: „Ea agoniza şi era foarte rău” 1

Salvamontist, citat de Stirile Pro Tv: Nouă, nimeni nu ne spunea nimic, am ajuns să stăm cu ea în ambulanţă şi nu puteam să îi facem nimic. Ea agoniza şi era foarte rău.

În astfel de situaţii ar trebui să intervină gestionarul fondului de vânătoare care să apeleze la un veterinar acreditat pentru tratarea animalelor sălbatice. Dar cum capra a fost descoperită duminică, responsabilii au fost greu de găsit.

Ioan Boriceanu, medic veterinar: Am ajuns acolo, am luat animalul şi ne-am dat seama că nu avem niciun acord să putem interveni, de la nicio autoritate competentă. Am stat vreo oră jumătate, am dat telefoane, în cele din urmă domnul de la salvamont a sunat pe cineva şi la rândul lui a rezolvat să ne dea acceptul verbal, telefonic, că putem interveni.

Capra neagră a scăpat cu viaţă, dar medicul a fost nevoit să îi amputeze piciorul rănit. Animalul nu va supravieţui în sălbăticie iar în ţară nu avem centre speciale pentru astfel de cazuri.

Deocamdată, capra a fost preluată de un pădurar din Râşnov care o va ţine acasă până se va vindeca.

Silviu Chiriac: „O capra neagra accidentata, carata in spate, un doctor care așteaptă aprobarea unui gestionar de fond cinegetic, sau a nu stiu carei autorități inventate sau reale, oameni lenți, frica de acuzații….

toate la un loc au facut ca acest simbol al Carpaților sa ramana fara un picior! Este ca un vultur cu o aripă tăiată, condamnat sa stea o viață pe o craca intr-o cușcă. Poate se putea face mai mult, mai rapid, mai bine, sau poate că un comitet de etica al unui centru de reabilitare autorizat, conform legilor, putea lua o decizie mai demnă pentru acest animal….poate…!

Oricum acest Monument al Naturii din România se târăște acum într-o curte de la poalele Carpaților tânjind la aerul rarefiat de sus din munte. Noi poate că trebuie sa ne gandim o clipă si sa ne întrebăm dacă doar de atâta suntem in stare??”