(Last Updated On: July 16, 2019)

USR, cel mai anti-PSD partid,  si Klaus Iohannis, cel mai urat politician de către cei de la PSD își fac calcule pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cu cine vor vota cei de la PSD, cu USR sau Klaus Iohannis. Cel mai probabil cu candidatul PSD. USR si Iohannis chiar cred ca cei de la PSD nu vor intra in turul 2. Da, PSD nu va intra cu Viorica Dancila in turul 2 dar va intra cu Gabriela Firea. Viorica Dancila este candidatul preferat al celor anti-PSD. Pe ea nu o vor vota nici membrii sai de partid. Cu Gabriela Firea lucrurile se schimba total.

In turul 1, Iohannis vs doar Viorica Dancila, Iohannis câștigă din prima. Normal ca USR nu-i poate permite lui Iohannis sa câștige din primul tur. Astfel ca a intrat in competiție. Avem Iohannis, USR, Dancila. Iohannis si USR in turul 2. Cei de la PSD si-au dat seama ca doar Gabriela Firea poate reactiva electoratul. Vom avea Iohannis, USR, Gabriela Firea. Turul doi, Iohannis vs Gabriela Firea. Castigator Iohannis.

„Dan Barna va intra cu siguranță în turul al doilea. În turul al doilea, aici avem o mare masă de votanți, cei care votau până acum PSD, care zicem noi că vor vota anti-Iohannis”, a declarat Năsui, la Realitatea TV, potrivit Digi 24.

Calcule greșite? Iohannis vs USR vs Viorica Dancila? Sebastian Lazaroiu: „Am văzut și eu teoria conform căreia votanții PSD vor opta în turul al doilea la prezidențiale mai degrabă pentru Barna/Cioloș decât pentru Iohannis. Am fost și eu tentat să cred asta acum ceva vreme, însă mica teorie îmi pare că se sprijină pe temeiuri șubrede și calcule rigide de aparențe. Argumentul principal ar fi ...” 1

Sebastian Lazaroiu: „Am văzut și eu teoria conform căreia votanții PSD vor opta în turul al doilea la prezidențiale mai degrabă pentru Barna/Cioloș decât pentru Iohannis. Asta în ipoteza – azi foarte plauzibilă, date fiind mișcările de trupe – in care candidatul PSD va privi turul al doilea la televizor.

Am fost și eu tentat să cred asta acum ceva vreme, însă mica teorie îmi pare că se sprijină pe temeiuri șubrede și calcule rigide de aparențe. Argumentul principal ar fi acela că Iohannis a fost ținta-piept nr. 1 a PSD din 2014 încoace, așadar oastea social-democrată e bine încălzită să-și ia revanșa. Spre deosebire de el, Barna, ca să luăm exemplul cel mai potrivit, a fost mai puțin tăvălit, deci mai prizabil de votantul clasic al PSD, fidel telespectator A3.

Ia să vedem.

E adevărat că PSD a încercat să-l portretizeze pe Klaus sub cele mai ingrozitoare măști (unele la limita xenofobiei): nazist, hitlerist, terorist, sluga lui Merkel, străinul rapace plus unele ceva mai blânde, la limita ridicolului: hoț de case, hoț de copii, leneș, neimplicat, greoi etc., iar altele chiar strident de inepte, cum ar fi : conflictual.

Puține au prins și, dacă vreți dovada, un număr neașteptat de mare de votanți PSD au pus ștampila pe DA la referendumul convocat de Iohannis (0,6 milioane, mă înșel oare?), în ciuda recomandărilor explicite sau implicite, din partea liderilor, de a boicota cu totul scrutinul.

În ce privește candidatul USR+, blândul Barna, lucrurile arată mai rău dacă vă uitați mai atent. Propaganda PSD a pompat enormă energie și bani în demonizarea mișcării #rezist, asociată puternic cu USR+, nu cu Iohannis. Nu uitați atributele: sorosiști, cioloșisti, drogați, homosexuali sau iubitori de homosexuali și mai adăugați voi… Iohannis n-a boicotat referendumul pentru familie, USR+ a făcut-o. Și a făcut bine, dacă mă întrebați pe mine, dar eu nu sunt votant PSD.

Cred că intensitatea urii fața de USR+ și mișcările civice asociate (mult mai vizibile și zgomotoase în ultimii doi ani și jumătate) depașește cu mult ura acumulată în sufletul pesedist pentru Iohannis. Mai ales că Iohannis a făcut destule concesii (pentru noi, radicalii, de neimaginat) PSD, intr-o anumită perioadă.

Adăugați la asta vârsta lui Iohannis, în oglindă cu vârsta lui Barna, și toate celelalte trăsături asociate (morga, de pildă) și o să vedeți că votantul PSD (cel care mai ajunge în turul al doilea) e mai inclinat spre actualul președinte decât spre nou-venitul de la USR+. Puneți la socoteală și funcția, care pentru votantul mai modest emite o aură specială, și o să vedeți iarăși dezavantajul lui Barna.

Încercările A3 de a promova USR+ sunt mai degrabă nereușite, pentru că ar însemna să se sucească la 180 de grade față de ce au tocat vreme de mai bine de doi ani (plus perioada guvernului Cioloș). De asemenea, recomandările liderilor PSD, care să zicem ar vrea să-i facă o figură neplăcută lui Iohannis în al doilea tur, vor conta puțin (rememorați alegerile de până acum și o să vedeți că turul al doilea se reia de la zero și recomandările pierzătorilor nu valorează nimic).

Așadar, liderii USR+ ar face mai bine să se uite la un alt pericol. Au destui (nu știu câți) votanți /simpatizanți care vor vota cu Iohannis chiar din primul tur. Ceea ce le poate strica planul de a intra în al doilea tur. Deși PSD va fi atât de divizat încât, chiar și o pierdere în favoarea lui Iohannis, nu va compensa scorul slab al candidatului PSD.

În ce mă privește, știți ce cred. PNL și USR+ intră acum într-un război inutil, care poate submina viitoarea guvernare din 2021. Din păcate niciunul din partide nu pare dispus să se așeze la masă și să construiască ceva durabil. Nu, nu e prea devreme”.