(Last Updated On: July 10, 2019)

O bubuitură puternică a făcut să tremure ieri geamurile din Iași. Nu există o explicație oficială.

Unii au crezut că au fost trase rachete anti-grindină, dar acest lucru a fost infirmat oficial. În lipsa unor informaţii concrete, ieşenii au semnalat fenomenul pe reţelele sociale şi au căutat răspunsuri. Evenimentul a fost descris că „misterios” şi a primit multiple interpretări din partea cetăţenilor, informează Digi 24.

Bubuitură puternică la Iaşi. Oamenii lansează teorii ale conspiraţiei în lipsa unor răspunsuri oficiale. Silviu Gurlui: „Pe o rază de cel puțin 50 km s-a simțit un zgomot puternic. Un zgomot care a produs vibrații mecanice puternice, multe geamuri au tremurat serios...” 1

Ce au scris oamenii pe reţelele de socializare:
„Am simțit și chiar am fost mirată de cum s-au zguduit geamurile”

„Și eu am auzit și am asemănat-o cu o explozie fff.puternică. Stând în Tătărași am crezut că fac trageri cei de la UM. Am simțit-o că fiind f. aproape de mine”.

„Eu am crezut că se aude un tunet, chiar m-am uitat pe geam”.

„S-a auzit destul de tare în Războieni, lângă Tg. Frumos, dar nu știu ora cu exactitate”.

„Zgomotul de acum 3 ani a fost mai puternic. La noi, în Centru Civic s-a auzit o bubuitură puternică și s-au zguduit ferestrele. M-am speriat groaznic. Am crezut că e cutremur”.

„Ieri au zburat avioanele de la Bacău în zona Iași”.

„Zgomotul fost foarte puternic, a semănat cu o explozie!!!”.

Profesor de fizică: La un asemenea impact e nevoie însă de o energie cinetică imensă care nu poate fi lansată de o persoană privată
Fenomenul a fost descris de profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, care a încercat să ofere şi câteva explicaţii.

Silviu Gurlui: „Astăzi la Iași s-a produs un fenomen extrem. La ora 14:08 și 30 secunde în orașul Iași și pe o rază de cel puțin 50 km s-a simțit un zgomot puternic. Un zgomot care a produs vibrații mecanice puternice, multe geamuri au tremurat serios.

Curiozitatea este încă și mai mare că nici o autoritate, nici o instituție nu au găsit răspuns și nu au confirmat că au identificat sursa. Care este cauza? Cine? De ce?

În mod cumva surprinzător cu 3 ani în urmă, pe la aceeași oră, același sunet (nu pot confirma dacă de același calibru) de asemenea a rămas un mister.

Nu mă hazardez cu ipoteze. La un asemenea impact e nevoie însă de o energie cinetică imensă care nu poate fi lansată de o persoană privată. Poate fi un fenomen natural de mare calibru sau un exercițiu militar neconfirmat din varii motive. Din fericire există echipamentul instalat de mine în turnul ceasului din Palat care măsoară simultan spectrul sunetului și vibrațiile mecanice induse de varii fenomene naturale sau antropice. Încercăm să le descifrăm”.

În cursul nopţii, el a revenit cu informaţii noi în urma calculelor pe care le-a făcut: „Reiese că sursa este în partea de Nord-Est a Iașului, pe direcția Iași-Bălți. S-a propagat dinspre Nord-Est spre Sud-Vest. Posibil să fie ceva mai sus de Iași, în Rep Moldova, cam la 30 km distanță. Unda de șoc a ajuns în zona de Sud-Vest a Iașului după aproximativ 3 minute după ce a trecut de Iași, adică pe la 14:11. În Iași s-a simțit la ora 14:08. Sunt date foarte foarte preliminare. De remarcat că și aeroportul Iași este FIX pe această direcție. Dar poate este doar o coincidență”.