Româncă în Spania: „Experienta cu AVE – trenul spaniol de mare viteza. Nimeni nu a mâncat semințe În tren nimeni nu a vorbit tare sa il auda tot vagonul, nimeni nu a ascultat muzica decât la căști si gunoaiele le depozitau in locuri special amenajate. Daca ți se termina bateria la telefon, nicio problema, fiecare scaun are priza lui pentru încărcat! La un moment dat …”

(Last Updated On: July 10, 2019)

O româncă povestește experiența avută în Spania cu AVE – trenul spaniol de mare viteza. Ce departe suntem de lumea civilizată cu trenurile noastre rablagite și murdare.

Spania are cea mai extinsa retea de trenuri de mare viteza din Europa, peste 3.200 km. Cele mai rapide trenuri ating 320 km/h si pe liniile de mare distanta viteza medie este de peste 200 km/h, potrivit Hotnews.

Pe Facebook, Anca Chirca-Leac a scris: „Experienta cu AVE – trenul spaniol de mare viteza.
Am plecat ieri dimineata din Alicante, directia Madrid cu AVE.

Biletul l-am achizitionat online si l-am imprimat in gara de la un automat de bilete, gratis, in baza unui cod. La intrarea pe peron, biletul ne-a fost scanat si cam asta a fost verificarea biletului. Nu mai spun ca am trecut prin securitate ca la aeroport, pentru ca in Spania in toate institutiile statului, chiar si in institutii private treci prin astfel de control.
Româncă în Spania: „Experienta cu AVE – trenul spaniol de mare viteza. Nimeni nu a mâncat semințe  În tren nimeni nu a vorbit tare sa il auda tot vagonul, nimeni nu a ascultat muzica decât la căști si gunoaiele le depozitau in locuri special amenajate. Daca ți se termina bateria la telefon, nicio problema, fiecare scaun are priza lui pentru încărcat! La un moment dat …” 1

In tren, serviciu de bar: cafea, sandwich-uri, snacks-uri + presa la zi. Bar fix si bar mobil ca daca ti-e lene sa te deplasezi pana in vagonul cafeterie, vin ei la tine si te servesc. Dupa ce te saturi de presa, poti asculta radio deoarece ai la fiecare scaun aparat auxiliar de radio, daca nu ai casti, primesti gratis de la ei.

Sau te poti uita la filmul pe care ei il ruleaza. Tot asa, conectand castile. Pentru ca in tren nimeni nu a vorbit tare sa il auda tot vagonul, nimeni nu a ascultat muzica decat la casti si gunoaiele le depozitau in locuri special amenajate. Important! Nimeni nu a mancat seminte🤣 Daca ti se termina bateria la telefon, nicio problema, fiecare scaun are priza lui pentru incarcat!

La un moment dat, ne-am oprit in camp, dupa niciun minut, conductorul ne-a anuntat care este problema. Cand am repornit, conductorul ne-a anuntat, din nou, ca avem 20 de minute de intarziere, isi cer scuze si ca mai multe info gasim pe renfe.com.

Am intrat sa vad care e treaba. Cica au politica voluntara de intarziere. Daca intarzie 15 minute iti inapoiaza 50%din bilet. Am aplicat si eu, sa vad daca este pe bune treaba sau numai asa “de imagine”. Am bagat numarul biletelor si surpriza: refund 50% fara absolut nicio dovada din partea mea. Fara tiganeli ieftine. In sistemul lor apareau toate datele, inclusiv intarzierea.

Româncă în Spania: „Experienta cu AVE – trenul spaniol de mare viteza. Nimeni nu a mâncat semințe  În tren nimeni nu a vorbit tare sa il auda tot vagonul, nimeni nu a ascultat muzica decât la căști si gunoaiele le depozitau in locuri special amenajate. Daca ți se termina bateria la telefon, nicio problema, fiecare scaun are priza lui pentru încărcat! La un moment dat …” 2
Chapeau, Renfe España. Mai circulam cu tine!

Pentru cine imi zicea ca in Spania nu sunt cainii cu colacii in coada, poate nu sunt, dar exista civilizatie. Civilizatie pe care mi-ar place sa o vad si in tara mea!”

Între timp, în România.
Florinela Portase: „Imi place sa descopar ca sunt vagoane noi in trenul de Constanta. Cel de clasa 1 chiar arata bine, aerisit, scaune comode, masute. 👍
Româncă în Spania: „Experienta cu AVE – trenul spaniol de mare viteza. Nimeni nu a mâncat semințe  În tren nimeni nu a vorbit tare sa il auda tot vagonul, nimeni nu a ascultat muzica decât la căști si gunoaiele le depozitau in locuri special amenajate. Daca ți se termina bateria la telefon, nicio problema, fiecare scaun are priza lui pentru încărcat! La un moment dat …” 3

Insa s-au calicit la…. prize… nu sunt prize si au scos si Wi-Fi -ul 😜”