Valea Uzului. Etnic maghiar amendat de Jandarmerie cu 3,000 de lei. Cristian Seidler: „Am fost manipulați cu toții, români și maghiari …Așadar crucile de beton nu sunt amplasate pe mormintele unor ostași români, nu sunt amplasate pe…”

(Last Updated On: June 13, 2019)

Primăria Dărmănești, Bacău, a intervenit cu lucrări în cimitirul internațional de la Valea Uzului. Maghiarilor li s-a explicat că cimitirul aparține acum de județul Bacău. Doar că, atunci când este vorba de amenzi, cimitirul aparține de Harghita. Un cetățean de etnie maghiară anunță că a primit o amendă de la Jandarmeria Harghita și nu de la cea din Bacău.

Anul trecut, Primăria Dărmănești decide să facă un monument și 50 de cruci pentru soldații români. Primarul Constantin Toma recunoaște că nu s-a consultat cu primarul din Sânmartin, anunță Hotnews. 

Vicepreşedintele CJ Covasna, Grüman Róbert: Am fost amendat de Jandarmeria Harghita cu 3,000 de lei pentru că nu am anunțat cu 48 de ore protestul pașnic de la Cimitirul Internațional. Întrebare retorică: Dacă ciitirul potrivit autorităților nu este în județul Hrghita atunci de ce Jandarmeria Harghita a dat amenda? ”
Valea Uzului. Etnic maghiar amendat de Jandarmerie cu 3,000 de lei. Cristian Seidler: „Am fost manipulați cu toții, români și maghiari ...Așadar crucile de beton nu sunt amplasate pe mormintele unor ostași români, nu sunt amplasate pe...” 1

Cristian Seidler: „Am fost manipulați cu toții, români și maghiari, de niște autorități incompetente și de agitatori interetnici cu iz politic, oameni care au profitat de incompetența autorităților.
Valea Uzului. Etnic maghiar amendat de Jandarmerie cu 3,000 de lei. Cristian Seidler: „Am fost manipulați cu toții, români și maghiari ...Așadar crucile de beton nu sunt amplasate pe mormintele unor ostași români, nu sunt amplasate pe...” 2

Oficiul Național Cultul Eroilor afirmă într-un raport despre Cimitirul internațional Valea Uzului că primăria Dărmănești a efectuat lucrări prin care au fost amplasate 50 de cruci creștine, “în latura dreaptă a cimitirului, în care NU EXISTAU MORMINTE de război în schițele originale ale necropolei”.

Așadar crucile de beton nu sunt amplasate pe mormintele unor ostași români, nu sunt amplasate pe mormintele unor ostași maghiari ci sunt amplasate pe o parcelă liberă. Rușinos!

Lucrările au fost efectuate fără avizul de specialitate al Oficiului Național al Cultului Eroilor, conform legii.

La fel au fost și lucrările efectuate anterior de primăria Sanmartin “amplasând […] 600 de cruci tradiționale ungare […] astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naționalități, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir.” Rușinos!

Situația juridică a terenului trebuie clarificată iar cimitirul trebuie adus la starea lui inițială, conform adevărului istoric”.

Un cetățe