(Last Updated On: June 10, 2019)

Românii care au trăit în perioada comunistă nu au cum să uite cozile interminabile la alimente și alte bunuri de consum.  În special după 1980, românii trăiau într-un stres continuu pentru procurarea unui carton de ouă, a unei bucăţi de carne, chiar şi pentru hârtia igienică sau punga de vată.

În aceiași situație se aflau și puținii români care aveau mașină. Pentru cei tineri, când vă mai auziți părinții că suspină după vremurile comuniste arătați-le această fotografie.

Cozile la benzină erau demenţiale. Erau inşi care stăteau la rând, dar nu circulau. Strângeau benzina în ca­nistre, o depozitau pe balcon sau în subsol şi o vindeau la negru, spune Razvan Barbulescu pentru Jurnalul Național.

Mihaela Miroiu a scris pe Facebook: „Pentru cei mai tineri. Ceea ce vedeți mai jos este imaginea unei cozi tipice la benzina cartelată (20 l. pe lună) în anii 80.

Pentru cei mai tineri din România.  Mihaela Miroiu: „Ceea ce vedeți mai jos este imaginea unei cozi tipice la benzina cartelată (20 l. pe lună) în anii 80. Consumul pornitului mașinii la interminabila coadă (uneori și de 7-8 ore, așteptând "să se bage benzină") era...” 1

Consumul pornitului mașinii la interminabila coadă (uneori și de 7-8 ore, așteptând “să se bage benzină”) era mare. Oamenii preferau să își împingă mașinile. La fel, când coborau pante, preferau să își închidă motorul și să alunece în virtutea inerției.

Cei mai mulți nu aveam mașini. Ne păreau îndeajuns celelalte cozi: la alimente, la urcatul în autobuze, trenuri, la butelii.

Ne părea îndeajuns recurgerea la piața neagră pentru cafea, săpunuri, țigări, detergenți, ciocolată, costume de baie, un loc în stațiune etc.”