(Last Updated On: June 25, 2019)

Mihaela Miroiu, Profesor la Facultatea de Științe Politice – SNSPA, consideră că examenele de capacitate și bacalaureatul nu își au rostul în condițiile în care școlile știu d ce tip de elevi au nevoii și își pot face selecția foarte bine.

Primele rezultate de la Evaluarea Națională 2019, înainte de contestații, au fost afișate pe evaluare.edu.ro. Astfel, statistica mediilor la nivel național relevă că dintre cei 146.105 candidaţi prezenți la Evaluarea Națională 2019, numai 106.838 de candidați au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci). Dintre aceștia, 429 de candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece), informează Antena 1.

Mihaela Miroiu: „Vă veți supăra mulți pe mine. Eu însă cred sincer că examenele de capacitate și bacalaureatul sunt curată pacoste fără sens. Niciunul nu folosește per se la nimic.  1. E treaba fiecărui liceu și ficărei școli de meserii cum ...” 1

Mihaela Miroiu: „Vă veți supăra mulți pe mine. Eu însă cred sincer că examenele de capacitate și bacalaureatul sunt curată pacoste fără sens. Niciunul nu folosește per se la nimic.

1. E treaba fiecărui liceu și ficărei școli de meserii cum își selectează elevii. Știu ele mai bine ce competențe vor, în funcție de profil.

2. E treaba fiecărei specializări universitare cum își selectează studenții. Știu ele mai bine ce cerințe specifice presupun specializările lor.
3. Capacitatea și bacalaureatul subminează formarea complexă a elevilor. Le îngustează dramatic interesele de studiu. Îi împiedică să își dezvolte multe aptitudini. Pe scurt, le subminează posibilitatea să își educe personalitatea. Îi transformă în mașini de dat examene. Nu spun că unora le distrug viitorul din diferite accidente de moment.

Ce rost, au (în afară de meditații)? Nu am înțeles și nu voi înțelege. Asta după 40 de ani de profesorat.
PS. Să facem un experiment imaginar: mâine avem noi adulții examen de capacitate și bacalaureat. Ei, cum este?”