Evaluarea Națională. Mara Matei: „17 corigenți într-o clasă! Săptămâna trecută am fost la școala unde învață, mă rog, unde a învățat până vinerea trecută copila mea, ca să completez fișa de înscriere la examenul de evaluare națională, sau capacitate, sau cum s-o mai numi zilele astea. Doamna secretara …”

(Last Updated On: June 12, 2019)

Evaluarea Națională 2019 începe marți, 18 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura Română. Înscrierile s-au făcut în perioada 3-7 iunie, iar elevii au terminat cursurile vineri, 7 iunie.

Aproximativ 6.100 de elevi susțin în acest an Evaluarea Națională anunță Realitatea Tv. 

Sistemul de înscriere la acest examen este însă unul defect consideră Mara Matei, care a scris pe Facebook:

„Săptămâna trecută am fost la școala unde învață, mă rog, unde a învățat până vinerea trecută copila mea, ca să completez fișa de înscriere la examenul de evaluare națională, sau capacitate, sau cum s-o mai numi zilele astea. Doamna secretara m-a liniștit că înscrierile se fac automat, din sistem.

Evaluarea Națională. Mara Matei: „17 corigenți într-o clasă! Săptămâna trecută am fost la școala unde învață, mă rog, unde a învățat până vinerea trecută copila mea, ca să completez fișa de înscriere la examenul de evaluare națională, sau capacitate, sau cum s-o mai numi zilele astea. Doamna secretara ...” 1

Cum ar veni, programul vede care copii au note de trecere și îi preia pe lista copiilor care pot să participe la examen. M-am panicat. Nu, nu pentru copila mea, ea s-a hotărât că nu vrea să mai petreacă încă un an cu doamna de mate, oricât de mult ar iubi-o și si-a văzut de viață, a renunțat să mai susțină cauzele tuturor colegilor. Nu.

M-am gândit, bun, înscrie automat sistemul. Și, dacă sistemul înscrie automat, ce o să se întâmple cu copiii din mediul rural despre care cadrele didactice cred ca nu merită sau că nu pot face față? Dacă sistemul, computerul, preia automat și copilul de la țară nu știe să se apere singur, ce o să se întâmple cu el?
Astăzi am aflat răspunsul.

Se dă comunitatea X. Școala, P.J.-ul respectiv, are 29 de elevi înscriși în clasa a opta. Vor intra în examen 12. Ce s-a întâmplat cu ceilalți 17? ,,-Sunt corigenți. Foarte slabi, nu ar face față. -Și, vin să își dea corigenta în iulie? -Sperăm.”

Treaba e în felul următor. Până acum un an, doi, numărul copiilor de clasa a opta care rămâneau corigenți era mic. Profesorii le sugerau ca nu pot face față examenului de capacitate, ei nu se prezentau, dar pentru că erau, totuși, absolvenți de opt clase, mergeau la cum se mai numesc, școli profesionale, ba unii chiar la liceu, dar mergeau la școală în continuare. Acum, din cauză că sistemul informatic îi preia în funcție de rezultate, sunt lăsați corigenți fără urmă de regret.

Dacă ar intra în examen și, din 29 ar obține note peste 5 doar 12 sau chiar mai putini, asta ar însemna o promovabilitate cu mult sub 50%, poate 40%, poate 30%. Acest lucru ar provoca probleme cadrelor didactice care ar intra într-un proces de monitorizare.
Așa, lasă corigenți, iar gradul de promovabilitate se duce pe pozitiv, cum ar veni.

Tragedia rămâne. 17 copii corigenți.

Câți dintre ei vor merge la școală să își dea corigențele? Câți își vor mai continua studiile?
Ce și cine vor fi ei în România de peste 10 ani?
Oare ne mai facem bine vreodată?”

Evaluarea Națională 2019.

3-7 iunie 2019 – Înscrierea la evaluarea națională
7 iunie 2019 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
18 iunie 2019 – Limba și literatura română – probă scrisă
20 iunie 2019 – Matematica – probă scrisă
21 iunie 2019 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
25 iunie 2019 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)
25 iunie 2019 – Depunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00)
26-28 iunie 2019 – Soluționarea contestațiilor
29 iunie 2019 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor