(Last Updated On: June 23, 2019)

Spre dezamăgirea multora, Toni Neacșu, avocat în dosarul lui Liviu Dragnea, explică limpede că adopția este legală, reținerea fetiței de către asistenta maternală este ilegală iar marea problemă o reprezintă modul cum procuroarea a înțeles să acționeze. Un adevărat abuz. Acum, fetița fiind la părinții adoptivi, nu se mai poate face nimic. Ea nu mai poate fi luată de Poliție și dusă să stea ilegal la asistenta maternală. Ar fi un non sens. Ea este acum acasă, la părinții ei legali. Vor exista probleme doar dacă la evaluările ulterioare făcute de statul român fata va avea ceva de reclamat.

Lucrurile sunt cam așa, la acest moment. Există o adopție legală, asistentul maternal a refuzat să predea copilul. Părinții adoptivi au făcut plângere penală și pentru lipsire de libertate.
Procurorul a mers cu mandat de percheziție și pentru lipsire de libertate. Dacă asistentul maternal s-ar fi împotrivit pe moment să predea copilul, atunci procuroarea trebuia să emită mandat de reținere pentru asistenta maternală.
Dacă asistenta nu s-a împotrivit și fata nu a dorit să plece, procuroarea nu avea ce să facă. Era într-un caz în care copilul pleacă de acasă la prieteni și nu mai vrea să se întoarcă. Procuroarea nu avea drept să ia cu forța copilul, nu avea mandat pentru așa ceva.

Procuroarea, ca să scape de închisoare, trebuie să demonstreze că era un pericol iminent și că a decis să ia copilul și nu pe asistenta maternală care s-a împotrivit. Greu de demonstrat având în vedere că ea nu trebuia să intervină, ea doar trebuia să dea dispoziție polițiștilor prezenți să intervină. Probabil procuroarea a vrut să taie nodul gordian, să termine printr-un singur gest cu tot tămbălăul dar a creat unul mai mare.

”Trebuie să facem distincţie între hotărârile judecătoreşti civile definitive care lămuresc, până la desfiinţarea lor, situaţia legală a minorei, adopţia fiind în acest moment legală, reţinerea acesteia de către familia Şărămat fiind ea însăşi nelegală, şi modul concret în care procurorul învestit cu o cauză penală şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, aducând grave vătămări integrităţii psihice şi fizice a copilului”, consemnează avocatul, potrivit Stirile Pro Tv.

Adrian Toni Neacsu: „Mai precizez o dată că adopția minorei în SUA este perfect legală, în acest sens existând o hotărâre judecătorească definitivă a CA Craiova, decizia civilă nr. 4/23.04.2019. Până la eventuala desființare a acesteia în căile extraordinare minora se afla în mod legal în Statele Unite, în noua familie.

Problema reală este modalitatea în care procurorul învestit cu o plângere penală a înțeles să efectueze acte de urmărire penală, luând cu forța minora din domiciliul în care aceasta locuia, chiar dacă presupunem că reținerea ei de către asistenții maternali era nelegală la acel moment.
Document. Procuroarea ajunge la închisoare? Toni Neacșu, avocat în dosarul lui Liviu Dragnea, despre Sorina: „Adopția minorei în SUA este perfect legală, reținerea ei de către asistenții maternali era nelegală la acel moment ...Problema reală este modalitatea în care procurorul învestit cu o plângere penală a înțeles să...” 1

Lipsirea de libertate, ca infracțiune, presupune în toate cazurile lipsa voinței persoanei de a se afla într-un loc, ori este evident ca minora nu numai că dorea să stea în acea locuință dar și s-a opus categoric preluării ei.

Copila are 9 ani și, potrivit Legii nr. 272/2004 privind protecția copilului, orice măsură privind copii se face cu ascultarea opiniei acestuia. Dacă copilul mai mic de 10 ani cere să i se asculte opinia, toate organele statului au obligația să o facă.

Limitele mandatului de percheziție, pretextul sub care organele de urmărire penală însoțite de mascați s-au deplasat la domiciliul foștilor asistenți maternali, le vedeți în fotografie”.