(Last Updated On: June 10, 2019)

Cu bune și rele, românii emigrează și acum în Marea Britanie. Cezar Cristian Fanaru explică clor care vor să meargă la ce să se aștepte.

Viaţa românilor care trăiesc în Regatul Unit al Marii Britanii se va schimba destul de puţin după ce se va produce BREXIT, dar este foarte important pentru ei, dacă vor să mai locuiască acolo, să îşi înregistreze prezenţa, ca să obţină statutul de rezident, anunță Digi 24. Ambasada britanică de la Bucureşti şi cea a României de la Londra au organizat o serie de întâlniri între oficiali din Regat şi cetăţenii români, ca să le explice în detaliu ce vor avea de făcut de la momentul în care BREXIT intră în vigoare.

Cezar Cristian Fanaru: „Viata in Londra: Daca nu ai plecat din România încă ,si ai de gând să pleci, iți pot spune cum stau lucrurile in Londra ,ca sa știi ce te așteaptă in cazul in care nimerești pe aici.   Sau poate ai prieteni pe aici care evita sa iti spuna adevarul....” 1

Cezar Cristian Fanaru: „Viata in Londra: Daca nu ai plecat din România încă ,si ai de gând să pleci, iți pot spune cum stau lucrurile in Londra ,ca sa știi ce te așteaptă in cazul in care nimerești pe aici.

Sau poate ai prieteni pe aici care evita sa iti spuna adevarul.

Pentru a putea supravietui sau strânge ceva bani , majoritatea romanilor împart o casa cu mai multe persoane .
De exemplu ,intr-o casa cu 4 camere stau 7-8 persoane. Sunt multe cazuri in care, intr-o casa stau peste 10 persoane . Fiecare camera costând aprox 500-600 £

Sa presupunem ca nu vrei sa traiesti “viata” celor care stau la rand la toaleta,la dus, la aragaz , si care merg pe vârfuri după ora 22:00, cu certuri si uneori chiar bataie ( detaliez acuși) , si vrei alta varianta ?

Dacă ești mai “barosan” , si decizi sa stai singur , platesti pentru un apartament nemobilat , mic, urat , cu 2 camere , aprox 1100 -1250 £ ( minimum)
( in zonele cu africani ,indieni ,pakistanezi cu crime frecvente ). Daca vrei sa il cumperi 😁 scoti din buzunar aprox 500.000 £ ( juma’ de milion ).

Daca vrei un apartament cu 2 camere într-o zonă mai respirabila , scoti din buzunar aprox 2000-2500 £ .
La care adaugi : aprox 300 £ pentru facturi
150 -200 £ transportul ( metrou + autobuz ) , sau daca ai masina 100-200 £/ luna doar pt asigurare.

Pana si supermarketurile sunt impartite :
Daca esti sarac mergi la Aldi,Lidl, Asda sau Tesco.
Dacă ai ” dare de mână ” si vrei sa mananci ceva cat de cat mai sănătos ,mergi la Waitrose sau M&S si plătești dublu ( 2 £ paine adică 10- 11 lei , sau 2£ o bere mica , 10 £ țigările etc.)

Salariile sunt de aprox 1200-1500 £ pentru necalificați ( vânzători, menajere , îngrijitoare , curățenie hotel ,muncitori in fabrici , spalatori auto ,salhori etc ).
2000£-2500£ pentru muncitori calificați în construcții. Rar peste 3000 £
Exceptii peste 4000£.

Așadar, în 90 -95% din cazuri, romanii împart DE NEVOIE casa cu mai multe persoane unde se iscă adesea neînțelegeri , certuri si chiar bătăi de la diverse :
Ba dispar lucruri , ba de la zgomot , ba unul sta prea mult pe wc , ba de la curățenie, ba de la facturi .
Unii stau cate 3 în camera si ajung sa se certe de la spațiul din dulapuri ,sertare , ori ca nu se spală unul dintre ei , sau sforaie ,sau flatuleaza etc.

Vremea este foarte urata. Daca esti meteo-dependend e chiar groaznica.
Plouă mărunt si des, aproape toată toamna ,iarna si primavara , iar daca nu plouă e înnorat, si chiar daca nu e înnorat e umed .
Cand da soarele nu stii cat tine , iar daca tine nu straluceste ci provoacă innabuseala umeda sufocanta.

Transportul : Majoritatea romanilor fac naveta pana la munca. Adică majoritatea pierd aprox 2 ore dus intors cu transportul. In cazuri frecvente pierd 3 ore cu transportul, iar in cazuri mai rare chiar 4 ore.

Sistemul medical ? Majoritatea se plâng de el, deci nu intru in detalii.

Timpul liber :
Senzatia generală este ca nu ai niciodata timp ,nici macar atunci cand esti liber.
Totul se intampla ” pe fugă “.

Sunt foarte multi romani in Londra, care au foști colegi de clasa ,de munca sau prieteni din Romania cu care se vad foarte rar sau pur si simplu nu se vad din diverse motive “time management “.

Dar ca sa scurtez . Romanii din Londra nu sunt fericiti, ci doar se împacă cu ideea ca la sfarsitul saptamanii le intră mai mulți bani în cont decât le-ar fi intrat în România.
ATAT.

PS : Mai exista o categorie mai restrânsă de români care s-au “aciuat” prin afara Londrei, sau au reușit să își facă rate la o casa , sau au bani strânși etc.
Dar majoritatea sunt tot NEFERICITI . De ce ?
( vreme urâtă ,dezradacinare ,monotonie ,viata sociala deficitara etc) De asta multi isi bat capul cu politica din ROMANIA.

Normal ca nu o sa recunoasca.
La voi cum e ?”