Cea mai mare fermă din România, în criză de angajaţi: „Nici cu 1.000 de euro pe lună nu găseşti muncitori. Masa o asigurăm gratis…La aceeaşi oră, toată lumea primeşte masa, indiferent unde se găseşte – că e în mijlocul câmpului, că e lângă fermă…”

(Last Updated On: June 12, 2019)

Agricost, cea mai mare fermă din sud-estul Europei, situată pe Insula Mare a Brăilei, se confruntă cu o mare lipsă de personal, deși salariul mediu brut oferit este de 1.000 de euro.

Anul trecut societatea a investit un milion de euro în achiziția a șase combine, doar că nu a avut cine să le lucreze, informează gazetaromaneasca.com.

La ora actuală, salariul mediu brut pe companie este de 1.000 de euro/lună, iar salariul mediu net ajunge undeva la 560 – 570 de euro/lună. Mai mult, în fiecare an, 100 de muncitori din fermă beneficiază de o vacanţă de câteva zile într-o destinaţie din Europa, plătită de către angajator, atrage atenţia directorul general al societăţii, Lucian Buzdugan.

Cea mai mare fermă din România, în criză de angajaţi: „Nici cu 1.000 de euro pe lună nu găseşti muncitori. Masa o asigurăm gratis...La aceeaşi oră, toată lumea primeşte masa, indiferent unde se găseşte – că e în mijlocul câmpului, că e lângă fermă...” 1

“Din dorinţa de a crea condiţii cât mai bune salariaţilor, avem un sistem de hrănire de tip catering, în sensul că toată lumea primeşte la caserolă hrana foarte bine dozată, foarte bine calculată din punct de vedere energetic, din punct de vedere proteic, din toate punctele de vedere.

Se primesc trei feluri de mâncare într-o igienă perfectă, la o ora exactă la care primeşte toată lumea. La aceeaşi oră, toată lumea primeşte masa, indiferent unde se găseşte – că e în mijlocul câmpului, că e lângă fermă. Masa o asigurăm gratis”, a spus Buzdugan.

“Tot în grija faţă de oameni, anual, circa 120 de salariaţi cu funcţii de conducere petrec o vacanţă într-o capitală europeană pe banii companiei şi, de asemenea, 100 de muncitori în fiecare an merg într-o capitală, la cerere. În cazul lor, firma suportă şi costul soţiilor.

Până acum, cererea lor a vizat Ierusalimul, cu Mormântul Sfânt – şi am fost aşa patru ani – după care au cerut Grecia, la Muntele Athos, iar de anul ăsta ne-au cerut Roma. Cei 100 de muncitori sunt aleşi la propunerea şefului de fermă, însă nu merg anul următor tot aceia. Merg prin rotaţie”, a explicat şeful fermei din Insula Mare a Brăilei, adăugând că Agricost are 900 de angajaţi.

Cu toate aceste facilităţi, ferma duce lipsă de forţă de muncă, mai ales că, în următorii ani, vor fi date în funcţiune cinci fabrici de uscare a lucernei.