(Last Updated On: June 24, 2019)

Infractori precum Elena Udrea, Radu Mazăre și alții nu au avut interdicție de a pleca din țară până la finalizarea proceselor însă un copil, Sorina, este posibil să primească interdicție până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Acțiunea a fost cerută oficial de Procurorul General al României Tribunalului Mehedinți.

Mai mult, Procurorul General al României a cerut și anularea adopției, în acest caz Sorina fiind trimisă la orfelinat. Rămâne ca judecătorii să ia deciziile corespunzătoare.

Cazul Sorina. Procurorul General al României a cerut oficial interdicție de a ieși din țară și anularea adopției către familia de români din SUA! Cătălin Striblea: „Înseamnă că are dubii serioase la modul în care a fost dată hotărârea de la apel și la temeinicia ei. Și e ...” 1

Cătălin Striblea: „Procurorul general a cerut revizuirea în tot a hotărârii de adopție prin care Sorina a fost încredințată cuplului din America. Asta înseamnă că are dubii serioase la modul în care a fost dată hotărârea de la apel și la temeinicia ei. Și e foarte bine că face așa pentru că o a treia instanță va stabili cine are dreptate în chestiune și ce se va întâmpla mai departe.

Interesant că SIIJ a deschis și un dosar de abuz în serviciu în legătură cu judecarea dosarului, ceea ce sugerază o cârdășie în realizarea adopției. Luați în calcul, însă, că SIIJ a dat doar gherle până acum, iar (in)competența sa devine proverbială.

Solicitarea de a interzice părăsirea țării e firească în context. Asta nu înseamnă că fetița se întoarce la Baia de Aramă, ci că va începe o bătălie juridică uriașă între familia din America și statul român”.

Potrivit Digi 24, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:

„În vederea îndeplinirii rolului constituțional al Ministerului Public de reprezentare a intereselor generale ale societății, de apărare a ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Dimitrie Bogdan Licu a formulat astăzi, 24 iunie 2019, o cerere de ordonanță președințială adresată Tribunalului Mehedinți prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Prin acțiunea formulată s-a solicitat și obligarea părinților adoptatori să asigure minorei, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioada de 3 luni.

Totodată, printr-o acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova a fost formulată, astăzi 24 iunie 2019, o cerere de revizuire a deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Craiova prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a minorei, solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri.

La data de 21.06.2019, procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 din C. pen cu aplic. art. 38 din C. pen., fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopție internațională a minorei, respectiv instrumentarea dosarului penal în care procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat, la data de 21 iunie 2019, o percheziție la domiciliul asistentului maternal.
Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”