(Last Updated On: June 19, 2019)

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra arsurilor solare care te pot trimite direct la urgență.

Luiza Eacobescu, nutriţionist, pentru Observator Tv: „Cu două-trei săptămâni înainte de expunerea la soare, eu recomand să consumăm suplimente de astaxantină. Este un antioxidant care, practic, ne creează un filtru intern împotriva ultraradiaţiilor.

Aşadar, organele interne sunt protejate de efectele negative ale soarelui. Ulterior, dacă ne dorim să activăm melanina din piele, ar trebui să avem în dieta noastră zilnică alimente care sunt bogate în carotenoizi. Aici mă refer la cartoful dulce, la morcovi, la caise, la roşii, papaya, mango”.

Bronzat fără pericol. Medicul Tudor Ciuhodaru: „Atenție, au apărut primele cazuri de arsuri solare. Doi tineri au avut până acum nevoie de terapie de urgență...Cum să nu te arzi la soare: 7 reguli pentru toți cei ce vor să se bronzeze fără riscuri”: 1

Tudor Ciuhodaru: „Atenție, au apărut primele cazuri de arsuri solare. Doi tineri, o pacientă de 23 de ani și un pacient de 27 de ani, au avut până acum nevoie de terapie de urgență

Cum să nu te arzi la soare: 7 reguli pentru toți cei ce vor să se bronzeze fără riscuri.
1. Expunerea la soare trebuie facută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.

2. Dacă sunteţi la piscină sau la mare e bine de ştiu că apa amplifică efectul radiaţiilor solare iar senzaţia de confort termic nu vă protejează de arsuri.

3. Aplicaţi în mod repetat loţiunile de plaja pentru a asigura un ecran protector. Formula ,,este bine puţin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veţi beneficia de factorul de protecţie care este menţionat pe etichetă.

4. Puteţi utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveţi tenul gras căutaţi formule noncomedogenice. Vericaţi factorul de protecţie solară, menţionat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare şi intensitatea expunerii la radiaţiile solare mai mare. Persoanele cu piele sesibilă trebuie sa folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25.

5. Soluţiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele şi la fiecare ieşire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpiraţie asigură în apă o protecţie de minim 40 de minute pentru radiatiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecţiei ajunge şi până la 80 de minute.

6. Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri calduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzatiei de sete, adică un pahar la 15-20 minute Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase ) în cantitate mare întrucât sunt diuretice – vă deshidrateaza şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei.

7. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare , miere pot complica evoluţia şi se pot solda cu sechele de ordin estetic.