Viață lungă. Mihai Șora: „Dragi prieteni, carnetul meu de școlar în clasa a III-a A împlinește 90 de ani. La 13 ani, câți aveam în momentul acestui carnet…”

Filosoful și eseistul român Mihai Șora și-a prezentat pe Facebook carnetul de școlar din clasa a III-a.

Mihai Șora:„Dragi prieteni, carnetul meu de școlar în clasa a III-a A împlinește 90 de ani.

Viață lungă. Mihai Șora: „Dragi prieteni, carnetul meu de școlar în clasa a III-a A împlinește 90 de ani. La 13 ani, câți aveam în momentul acestui carnet...” 1

Obișnuiesc să spun că orice copil este un mănunchi de posibilități. Iar – pentru ca mănunchiul acela să nu devină mătură ori buchet omagial pentru un stăpân vremelnic, abuziv sau întâmplător – el trebuie să fie, din capul locului, bine închegat, firele lui să rămână laolaltă oricât de tulburi ar fi vremurile, oricât de aspră ar fi istoria prin care trece, care îl zgâlțâie sau îl aruncă în șanț. Să aibă – cu alte cuvinte – conștiința propriei consistențe de mănunchi.

La 13 ani, câți aveam în momentul acestui carnet, mănunchiul era deja alcătuit și, până astăzi, nu a apucat încă să se destrame.

Mihai Șora
București, 31 mai 2019

P.S. Sub poză: „Elevul va prezenta la control carnetul purtând o viză specială a Directorului școalei, la fiecare vacanță, că a urmat regulat școala până la această dată.“ Viață lungă. Mihai Șora: „Dragi prieteni, carnetul meu de școlar în clasa a III-a A împlinește 90 de ani. La 13 ani, câți aveam în momentul acestui carnet...” 2