(Last Updated On: May 16, 2019)

O femeie de 79 de ani a trăit clipe teribile în sistemul de sănătate din România. Trei spitale de urgenţă din Bucureşti şi Spitalul Judeţean Sobozia au refuzat să o interneze, pe când era în comă.

Disperate, rudele au dus-o la un spital privat, unde şi-a revenit. Tratamentul a costat însă foarte mult, iar Casa de Sănătate a refuzat să îl deconteze, informează stirileprotv.ro.

Un spital privat din România a salvat o femeie refuzată de 4 spitale de stat. Prețul: 70.000 RON 1

Rada Ioan, 79 de ani: „Ăştia de la stat nu m-au primit că am anii depăşiţi şi nu au ce să facă. Aveam 76 de ani atunci. Să mor şi au zis că sunt prea bătrână şi nu au cum să mă trataez. Și am murit o dată aşa şi nu am mai ştiut de mine. Mi-amintesc treaba asta.”

Medicii de la Urziceni au spus că nu o pot îngriji pentru că nu au aparatura necesară şi au cerut transferul. Fata femeii nu poate uita acea zi de coşmar.

Didina Enache, fiică: „La Slobozia ne-a refuzat. Au întrebat de ce a intrat în comă. Bănuim că neurologic şi pe urmă au spus că nu au locuri, că nu se poate şi la Universitar şi la Municipal şi la urgenţă şi la Bagdasar rasounsul era: avem pacienţi şi pe tărgi, nu avem locuri. Am pacienţi şi pe brancarde, de ce să moară la mine când poate să moară la tine. Pur şi simplu nu îi interesează, aşa am considerat.”

Disperaţi, oamenii au internat-o într-un spital privat. Costul zilnic al tratamentelor se ridică la 3.500 de lei, iar femeia a avut nevoie de o lună de îngrijiri.

În total, facturile s-au ridicat la 70.000 de lei. Rudele au cerut decontarea cheltuielilor la Casa de Asigurări de Sănătate, dar au fost refuzate, aşa că au mers în instanţă. Au câştigat în prima instanţă despăgubiri de 70.000 de lei.

Oana Grigore, purtător de cuvânt Ministerul Sănătăţii: „Nu există niciun motiv pentru care un pacient critic este refuzat la transfer. Dacă starea o impune, şi el trebuie tratat în unitate de nivel superior. El trebuie tratat, indiferent de vârstă, indiferent dacă sunt sau nu locuri. Pacientul poate fi temporizat în ATI până se găsesc locuri.”

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: „Eu aştept motivarea. E un proces cu CASMB. Ideea e că acest pacient era la Urziceni şi erau obligaţi să îl primească. Trei spitale să îl refuze, e inadmisibil aşa ceva.”