(Last Updated On: May 15, 2019)

Medicul Craiu Mihai a rămas impresionat de modul cum știe Slovenia să aibă grijă de locuitori, în ceea ce privește poluarea. În România, Bucureștiul și Brașovul, cele mai poluate orașe din România, primarii țin ascunse orice informații legate de poluare și măsurile pe care le iau. Doar la Iași primăria este mai deschisă pe acest subiect.

Medicul Craiu Mihai pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii: „Gata!!! Mă mut în Slovenia…
De ce? Simplu. Nu pentru ca e o țară foarte frumoasă, cu oameni frumoși fizic… Căci este grozavă, iar oamenii sunt minunați, atât pe stradă cât și profesional…

Dar…

Medicul Craiu Mihai: „Gata!!! Mă mut în Slovenia...De ce? Simplu. Nu pentru ca e o țară foarte frumoasă, cu oameni frumoși fizic...Dra.. am realizat subit, că timp de o săptămănă ...” 1

Am realizat subit, că timp de o săptămănă, parcă am evadat in timp ( aveam 20 de ani mai puțin si nici un fel de astm😄😄).
Am mers pe străzi si in excursie, prin munti, fără să mă sufoc la fiecare pas, ca în scumpul, dar poluatul, nostru București. Pur si simplu am uitat să imi iau “pufurile”.

Si am avut o revelație în plimbarea mea prin Ljubljana. Apropos, era pe ploaie si frig. M-a “izbit” efectiv o uriașă cutie verde (vezi poza).

Ce facea ea in mijlocul orașului?? Păi am citit, pe aceasta, că este o unitate de monitorizare a calității aerului (măsoară oxizi de azot NOx si NO2, dioxid de sulf si masă particulată PM10). Si apoi raportează la EEA (European Environment Agency). Și se iau măsurile potrivite legate de trafic (multe străzi centrale erau inchise circulației). Vezi harta in timp real https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index

Medicul Craiu Mihai: „Gata!!! Mă mut în Slovenia...De ce? Simplu. Nu pentru ca e o țară foarte frumoasă, cu oameni frumoși fizic...Dra.. am realizat subit, că timp de o săptămănă ...” 2

Noi?? Pe unde suntem?? Habar nu am. Căci nu raportăm nimic, deși suntem plini de centre de monitorizare, după cum vedem pe hartă. Dar degeaba… No data😰

Cum e cu poluarea? Sigur face rău si nu numai celor cu astm sau BPOC. Ne poate face rău incă inainte de a ne naște, deoarece masa particulată chiar pătrunde in creierul de copil nenăscut, dacă mama lui respira zilnic un aer mizerabil. Nu intru acum in detalii…

Ce putem face? Am putea utiliza o aplicație de monitorizare a calitații aerului, de exemplu Airly

Am afla când este periculos să stam mult afară, sau să facem exerciții intense in aer liber, atât noi adulții, dar mai ales copiii și gravidele.
#STOPpoluare”

Primăria București, dată în judecată pentru că refuză să respecte dreptul la aer al locuitorilor, anunță România Curată. 
Dreptul la un mediu sănătos este un drept constituțional pe care Primăria Capitalei refuză să-l respecte. Din această cauză, joi, 9 mai 2019, la Tribunalul Bucureşti a fost depusă o cerere de chemare în judecată a Primăriei Capitalei şi a Consiliului General.

Cererea este semnată de un grup de iniţiativă format din Marius Petroiu (avocat), Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), Asociaţia ActiveWatch, Asociația 2 Celsius şi Fundația Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe). Persoanele fizice care doresc să fie reprezentate legal în această acţiune împotriva autorităţilor locale se pot înscrie în asociaţia OPTAR, cea care şi-a asumat rolul de reprezentare a cetăţenilor nemulţumiţi.

Primăria Iași a emis un comunicat de presă care a pus pe jar locuitorii municipiului Iași. Specialiștii Primăriei Municipiului Iași au elaborat un proiect de hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea unor măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Iași.

Cea mai importantă măsură prevăzută este cea de interzicere, de la data adoptării hotărârii, a utilizării autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 3 inclusiv și non-Euro. De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2021 va fi interzisă utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 4 inclusiv, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023 utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 5 inclusiv. În toate cele trei cazuri decizia se aplică pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Iași și numai în intervalul orar 06.00 – 22.00, anunță RFI.

E vorba de un proiect care vizează acordarea de vouchere în valoare de câte 500 de euro pentru ca un număr de 25.000 de posesori de autovehicule vechi și poluante din Municipiul Iași, pentru a-i încuraja să renunțe la acestea.