(Last Updated On: May 11, 2019)

ISU Gorj prezintă povestea unui pompier care și-a riscat viața pentru a salva un copil.

ISU Gorj: „Mașina de pompieri intră în curtea unității după un incendiu urât și o intervenție lungă!
Băieții, plini de funingine, se dau jos!

Șeful gărzii de intervenție: – Mihai, vino până la mine!
Mihai fuge către comandant! Comandantul îl înconjoară cu mâna dreaptă de după umeri și-l trage deoparte: – Să știi că pentru intervenția din seara asta sunt supărat pe tine! N-am nevoie de eroi în echipa mea! Eu te-am trimis în recunoaștere, nu să sari în foc ca un nebun!
Despre un Pompier erou de la ISU: „Era vorba de un copil! Dacă nu intram, murea! Camera era plină de fum și tavanul cuprins de flăcări stătea să cadă! Putea să cadă peste el în orice moment! ...- Ești nebun! De acum încolo să te gândești că echipa asta are nevoie de tine, că soția ta și copilul tău au nevoie de tine! Câteva secunde au lipsit ca acum să nu te mai avem printre noi ...” 1

Mihai: – Șefu’, știu ce mi-ați ordonat, dar era vorba de un copil! Dacă nu intram, murea! Camera era plină de fum și tavanul cuprins de flăcări stătea să cadă! Putea să cadă peste el în orice moment!

Comandantul: – Data viitoare ceri sprijin! Suntem o echipă și nu vreau să ne întoarcem la bază mai puțini!
Mihai: – Asta lua timp, sefu’! Și ca să ezit într-o astfel de situație trebuia să am alt șef! De la dumneavoastră am învățat meserie! De la dumneavoastră am luat spiritul de sacrificiu! Cum dădeam ochii cu părinții copilului dacă nu-l salvam? Ce pompier mai eram eu?

Comandantul: – Ești nebun! De acum încolo să te gândești că echipa asta are nevoie de tine, că soția ta și copilul tău au nevoie de tine! Câteva secunde au lipsit ca acum să nu te mai avem printre noi!

Mihai: – Șefu’, sunt sub comanda dumneavoastră de 12 ani! V-am văzut de multe ori când v-ați aruncat în flăcări fără să stați pe gânduri, v-am văzut de multe ori salvând oameni care nu mai aveau nicio șansă! Dumneavoastră ați ezitat vreodată? Vă spun eu: Nu!

Comandantul: – Mă băiatule, au trecut mulți ani peste mine! Am trecut pe lângă moarte de multe ori! Am avut noroc…sau poate Dumnezeu m-a vrut în viață! Ai dreptate! Și eu mi-am supărat comandanții, dar acum sunt comandant și înțeleg ce era în sufletul lor când își vedeau oamenii în pericol! Gata, te-am certat destul! Dă-mi voie să-ți strâng mâna! Datorită ție un copil trăiește acum!

Mihai: – Datorită nouă, sefu’! Suntem o echipă!
Comandantul zâmbește: – Da mă băiatule, suntem o echipă și trebuie să rămânem o echipă! Hai, acum fugi la spălatul autospecialelor! Și ele fac parte din echipă!

Un pompier este pus de multe ori în situația de a alege…a alege între a-ți risca viața sau nu…
Ce trebuie ales oare?”

În cadrul inspectoratelor județene pentru situații de urgență funcționează Serviciul Medical de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), având ca operator aerian structurile de aviație ale Ministerului Afacerilor Interne, în colaborare cu spitalele județene, regionale și cu autoritățile publice locale.

În structura SMURD funcționează echipe integrate de descarcerare, reanimare, specializate în acordarea asistenței medicale și tehnice de urgență, precum și echipe cu personal paramedical, specializat în acordarea primului ajutor calificat.