(Last Updated On: April 23, 2019)

Europenii s-au săturat de politicienii depășiți și aleg politicieni noi. Se va întâmpla asta și în România? După victoria clară a comediantului Volodymyr Zelensky în alegerile din Ucraina mulți au lansat ideea ca și în România actorii să candideze. Bobonete Mihai sau Florin Călinescu.

Bobonete Mihai: „Ca urmare a celor intamplate la vecinii Ucrainieni, mi-a fost trimisa aceasta poza.
Nu arata rau dar nu ma recomanda nimic pentru o functie asa de importanta …incă!

Votezi? Bobonete Mihai, președintele României? „Mai fac fo doua, trei sezoane de Las Fierbinti si abia atunci ...” 1

Mai fac fo doua, trei sezoane de Las Fierbinti si abia atunci ma pun pe candidat!
Sa-mi lasati aici si lista guvernului format din personajele serialului, ca sa stiu de pe acum!”

Florin Călinescu:Colegul meu Zelenski este noul presedinte al Ucrainei. Felicitari!
Nu mai râdeti de actori…
livulica, repetentule, poti face scoala respectiva, doar daca te meditez eu”.

De la Franța la Slovacia, de la Italia până în Austria, cetățenii și-au reînnoit peisajele politice naționale, observă revista The Conversation, preluată de RFI.

”Zelensky este un simptom al acestui nou mod de mobilizare politică. Ascensiunea lui Zelensky reprezintă o parte din moștenirea Maidanului: respingerea elitelor corupte. Dar, pe de altă parte, poate fi încorporată de acest nou lider și dorința extraordinară de libertate națională, cealaltă față a Maidanului? Zelensky nu a participat la luptele care au marcat detașarea Ucrainei de Rusia”.

Votezi? Bobonete Mihai, președintele României? „Mai fac fo doua, trei sezoane de Las Fierbinti si abia atunci ...” 2

Dar problema, în viziunea celor de la Bloomberg, este că președintele ucrainean nu avea un plan pentru a conduce:

”Volodymyr Zelensky a câștigat promițând doar că-i va întreba mai întâi pe oameni asupra a ceea ce ar trebui să facă.

Angajamentul lui Zelensky legat de democrația directă nu este încă testat. Ar putea fi doar o idee inteligentă a consilierilor săi de campanie sau o perdea de fum pentru o președinție slabă, menită să restabilească activele și influența miliardarului fugar Igor Kolomoisky”, scrie Bloomberg.

Și The Guardian observă că lucrurile devin serioase pentru slujitorul ucrainean al poporului:

”Nimeni nu știe încă nici măcar dacă Zelensky se va dovedi un interlocutor mai receptiv pentru Kremlin decât Poroșenko. Iar apetența lui Zelensky pentru improvizație ar putea fi alarmantă pentru Kremlin, care cel puțin îl cunoștea pe Poroșenko”.

Dar, după cum observă Deutsche Welle, Zelensky nu are experiență și ar putea duce țara într-o criză, se tem unii. Alții avertizează asupra unei răzbunări a forțelor din jurul ex-președintelui Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia:

”Dar victoria în alegeri nu-i va fi suficientă pentru a conduce țara. La toamnă au loc alegeri legislative, iar la Kiev se speculează că Zelensky ar putea forța organizarea anticipată a acestora, în încercarea de a-și introduce în Parlament propriul partid, care deocamdată există doar pe hârtie”.