(Last Updated On: April 23, 2019)

Un val de praf saharian acoperă întreaga Europă, iclusiv România, în această săptămână. Astfel, ploile care vor cădea vor lăsa în urma lor un praf roșiatic.

Autoritățile le recomandă celor care suferă de afecțiuni respiratorii să stea mai mult în casă.

Un val de praf saharian ajunge deasupra României și va sta o săptămână. Avertismentul meteorologilor 1

„Prin expunere si inhalare repetata se poate depune la nivelul cailor respiratorii in special in plamani. Trebuie sa ne protejam si sa pastram usile si geamurile locuintelor inchise”, spune Dorel Ţârţ, purtator de cuvant dsp Bihor, pentru observator.tv.

Norul de praf şi nisip va sta deasupra României întreaga săptămână, dar efectele vor fi vizibile mai ales marți şi miercuri. Asta pentru că ploile se vor rări spre sfârşitul săptămânii, adică exact atunci când concentraţia lui este mai mare.

„Va ajunge si in Romania dar in cantitate mult mai mica decat in vestul Europei. E vorba de un ciclon foarte intens deasupra Algeriei si a vestului Mediteranei”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog.

Praful saharian vine din zona Africii după ce acolo au fost mai multe furtuni de nisip, denumite şi diavolii de nisip. Va intra în Europa prin Sud-vestul continentului astfel, cele mai afectate ţări vor fi Marea Britanie, Franţa, Grecia şi Elveţia.

Şi în ţara noastră praful din Africa va intra prin partea de vest începând chiar de luni seară. Astfel va cuprinde Banatul, Crişana şi Transilvania. Norul de praf saharian constituit din particule foarte fine de nisip se află la o altitudine de 10 mii de metri.

Dacă va ploua şi, sunt toate şansele, spun meteorologii, atunci praful se va depune pe toate obiectele din exterior. Foarte vizibil va fi pe maşini care vor căpăta o culoare ruginie.