Ştefan, voluntarul român care a fost în prima linie, la incendiul de la Notre Dame. „Le era frică pompierilor că se va prăbuşi catedrala pe ei. Nu îmi venea să cred! Era o imagine impresionantă! A fost o …”

(Last Updated On: April 18, 2019)

Un român de 19 ani a fost în prima linie în noaptea incendiului dramatic de la Notre Dame. Ştefan este voluntar, dar și jurnalist-reporter, şi îi ajută pe pompieri să reconstituie din imagini şi filmuleţe cauzele unei tragedii.

Tânărul a fost impresionat deopotrivă de curajul pompierilor şi de emoţia oamenilor care cădeau în genunchi în stradă şi se rugau ca monumentul să fie salvat la timp.

Ştefan, voluntarul român care a fost în prima linie, la incendiul de la Notre Dame. „Le era frică pompierilor că se va prăbuşi catedrala pe ei. Nu îmi venea să cred! Era o imagine impresionantă! A fost o ...” 1

„Nu îmi venea să cred! Era o imagine impresionantă! A fost o intervenţie foarte, foarte grea. Periculoasă. Le era frică pompierilor că se va prăbuşi catedrala pe ei”, a declarat ŞTEFAN AMARICA pentru observator.tv.

ŞTEFAN AMARICA, jurnalist reporter: Pe la 19 şi ceva au început să ajungă primele autospeciale ale pompierilor. Flăcările erau foarte vizibile. Cred că se putea vedea incendiul din orice colţ al Parisului!

Filmate din aer, distrugerile sunt copleşitoare. Acoperişul este topit, pereţii înnegriţi dar catedrala este încă în picioare. Soarta catedralei gotice cu o istorie de nouă secole a fost decisă în… 15-30 de minute, spun oficialii francezi. Pompierii au făcut tot ce le-a stat în putinţă să intervină înainte ca monumentul să se prăbuşească cu totul. Au coborât în braţe o statuie uriaşă amplasată pe colţul nordic al Catedralei.

Experţii cred că lucrările de reconstrucţie ar putea dura 10 – 15 ani.

Focul a ars 8 ore şi a provocat trei mari găuri în structură: la spirale, naos şi la bolta naosului nordic. Cea mai afectată parte este acoperişul. Pădurea, cum mai era numit. Era construit din 1,300 de stejari şi a ars aproape în totalitate. S-au prăbuşit şi bucăţi din bolta din beton care îl susţinea.