(Last Updated On: April 14, 2019)

Liviu Dragnea și-a făcut curaj pe scenă, la mitingul de la Craiova, spunând că cineva i-a promis că-l va scoate din închisoare dacă va fi condamnat. Așa credea și Adrian Năstase iar când s-a văzut cu polițiștii în casă a inventat faza cu împușcatul și fularul.

Ce se va întâmpla dacă Liviu Dragnea va merge la închisoare?

Ștefan Vlaston pentru Adevarul: „Ce va urma după încarcerarea lui Dragnea?
Este posibil ca decizia definitivă în dosarul Bombonica să intervină în cursul lunii aprilie, sau în primele 2 săptămâni din luna mai. Chiar în plină campanie electorală. Că acest eveniment cade cum nu se poate mai prost pentru PSD, e treaba PSD-ului, că n-a ştiut să-şi ia măsuri de precauţie. Problema este ce se va întâmpla cu conducerea ţării.

Ștefan Vlaston: „Ce va urma după încarcerarea lui Dragnea?  Este posibil ca decizia definitivă în dosarul Bombonica să intervină în cursul lunii aprilie, sau în primele 2 săptămâni din luna mai. Chiar în ...” 1

Nu există acum la PSD vreun lider remarcabil, care să preia soarta partidului. A avut grijă Dragnea să-i înlăture pe toţi. Sau au plecat la Ponta, ultimul pe lista plecaţilor, Adrian Dobre. Premierul Dăncilă nu are autoritate în partid, şi va fi acuzată că n-a vrut să-l salveze pe Dragnea. Un lider interimar, care să conducă PSD în alegeri, se va lovi de ostilitatea baronilor locali, cărora acum le este frică de Dragnea. Alegerile din 26 mai apar în sondaje cu un scor ridicol pentru un partid mare, cum este PSD. Dacă se mai adaugă şi încarcerarea lui Dragnea, scorul PSD la europarlamentare va fi catastrofal, posibil în jur de 20%. Ce se va întâmpla după 26 mai cu PSD, este fix problema activiştilor de partid.

Ce se va întâmpla cu majoritatea parlamentară. Nu văd cum o bună parte dintre parlamentarii PSD vor mai rămâne în partid după arestarea lui Dragnea sau după pierderea alegerilor din 26 mai. Au şi unde să se ducă, la partidul lui Ponta, fără să fie acuzaţi de trădare a principiilor social-democraţiei. Pro România şi Victor Ponta vor căpăta o pondere importantă în parlament, de care va trebui să se ţină cont.

ALDE şi Tăriceanu, care vrea să candideze la prezidenţiale, nu mai au niciun motiv să stea alături de PSD. Pierderile electorale ar fi mai mari decât o eventuală susţinere pentru Tăriceanu a PSD, un partid în derivă şi fără cârmaci. Cel mai probabil Ponta va reuşi să convingă ce va mai rămâne din PSD să consimtă la o unificare cu Pro România, şi să constituie o majoritate parlamentară pe ruinele actualei majorităţi.

N-ar fi exclus să se înţeleagă şi cu Tăriceanu, că tot nu vrea Ponta să candideze la prezidenţiale. Cel mai probabil, noul PSD născut în acest mod, va emite pretenţia să preia guvernarea, cu Victor Ponta premier. Dacă vor avea o majoritate parlamentă consistentă, nu văd cum preşedintele Iohannis s-ar putea opune la această cerinţă legitimă”.

Victor Ponta, citat de Digi 24: „Niciun lider politic nu-şi târăşte partidul şi echipa pentru problemele personale. Niciun lider politic adevărat nu-şi ia echipa cu el la tribunal.

Niciodată nu voi fi pentru dumneavostră o povară, o ruşine şi o jenă, nu o să vă iau niciodată să mă apăraţi pentru problemele mele personale”.

Liviu Dragnea, la Craiova: „Mulţi mi-aţi spus: Liviule, nu te lăsa! Mi-a mai zis cineva tot aici: Chiar dacă te arestează, să nu renunţi, că venim şi te scoatem de acolo”.