Şoferii din România vor putea plăti din nou amenzile rutiere direct la poliţist

(Last Updated On: April 18, 2019)

Potrivit unui proiect de lege, care a primit recent votul favorabil al senatorilor, șoferii care încalcă legislaţia rutieră vor avea din nou posibilitatea de a plăti amenda contravenţională primită direct la poliţistul care a constatat abaterea.

Dacă măsurile cuprinse în proiectul de lege vor ajunge să se aplice, şoferii vor avea din nou posibilitatea de a plăti amenzile primite direct la poliţistul care a constatat încălcarea legislaţiei rutiere. Măsura plăţii amenzilor direct la poliţist a fost eliminată din legislaţia rutieră în anul 2018, informează adevarul.ro.

Şoferii din România vor putea plăti din nou amenzile rutiere direct la poliţist 1

Totuşi, nu toate amenzile de circulaţie se vor putea plăti direct la poliţist, ci doar cele de până la 20 de puncte-amendă. Asta înseamnă că, ţinând seama de faptul că punctul-amendă are acum valoarea de 145 de lei, s-ar putea plăti amenzi de până la 2.900 de lei. Atunci când va face plata direct la poliţist, şoferul va plăti, de fapt, doar jumătate din minimul amenzii primite.

Ţinând cont de faptul că amenzile de peste 20 de puncte-amendă se aplică doar firmelor, de acest mod de plată a amenzilor de circulaţie, respectiv direct la poliţistul care constată încălcarea legislaţiei rutiere, vor putea beneficia doar persoanele fizice.

Iniţiativa legislativă conţine şi o prevedere ce va schimba condiţiile în care se vor putea amplasa şi folosi aparatele radar. Concret, potrivit proiectului, poliţiştii nu vor mai putea instala radare pe maşinile neinscripţionate şi nu le vor mai putea folosi decât dacă sunt îmbrăcaţi cu uniforma specifică.