(Last Updated On: April 12, 2019)

Primii cartofi noi din țară au început să intre pe piețe. Fermierii din Sahara Olteniei, cum este numită zona de la sud de lângă Dunăre, spun că iarna blândă a favorizat culturile de cartofi timpurii.

„Este prima producție, faţă de anul trecut cu 2 săptămâni mai devreme. A fost primăvara mai călduroasă. Când am ajuns pe piaţă, oamenii, 4 din 5 ziceau că e din Grecia sau Egipt”, a declarat Gelu Firan, producător, pentru stirileprotv.ro.

Românii ca egiptenii. Fermierii din Sahara Olteniei au scos primii cartofi noi. Prețul cu care se vând 1

Florentina Gheorghiță, producător: “Cei mari îi punem de-o parte, cei mici la fel. La piaţă, sinceră să fiu, sunt căutaţi mult mai bine astea mici decât ai mari… lumea nu ne crede că sunt cartofi de România şi au explodat toate pieţele că sunt cartofi din Olanda, din Grecia. Noi aici nu adaugăm chimicale, doar bălegar de grajd.”

Piaţa românească este invadată, încă din iarnă, de cartofi din Egipt, Turcia şi Grecia.

Producător: “Cartofii extratimpurii sunt puşi la solar pentru că ieşim mai devreme, cei care sunt la rece e o cantitate mai mare, dar ieşim mult mai târziu cu ei, e frig. Productia la solar e 5-6 tone, pe când cei de afară e la 10-15 tone…compensează preţul.”

Fermierii din sudul Olteniei au înfiinţat şi o cooperativă ca să-şi negocieze singuri preţul pentru export.

Agricultorii vând cartofii de solar cu 8-10 lei kilogramul însă din cauza intermediarilor, marfa ajunge pe tarabă cu 15 lei şi chiar mai mult.